Гледай на живо

Евро 2020: Белгия - Русия 2:0 /почивка/

Младите звезди на България - Катерина Димитрова

Младите звезди на България - Катерина Димитрова

Катерина Димитрова е една от най-проспериращите млади български тенисистки. Димитрова е шампионка по двойки и трета на сингъл от Държавното първенство на закрито за 2020 г. През 2019 г. триумфира с първите си две титли по двойки от турнири на ITF за девойки. Тя спечели надпреварите от четвърта категория в Ларнака и Скопие. През миналата година е първа на турнира от първа категория на Тенис Европа в Фолиньо (Италия). В кариерата си до момента има 10 титли на сингъл и 13 по двойки от турнири на Тенис Европа! През 2018 г. е втора на Мастърса на Тенис Европа до 14 г. Катерина на три пъти е избирана в отбора на ITF. Неизменна част от националните отбори на България. През лятото на 2016 г., момичетата до 12 г. в състав Катерина Димитрова, Денислава Глушкова, Стела Пеева с треньор Крум Крумов станаха европейски шампионки. През 2018 г. е шеста в Европа и девета в света с нац. отбор до 14 г. Държавна шампионка до 12 г. на открито през 2016 г.

Днес в рубриката "Младите звезди на България" на БФтенис ще ви представим Катерина Димитрова.

- Започна годината с титла по двойки и трето място на сингъл от Държавното първенство 16 г. Доволна ли си от представянето си?
- Резултатът е задоволителен. Очаквах повече, но все пак съм щастлива, че успяхме да спечелим титлата на двойки с Михаела. Тя беше добър старт за начало на годината.

- Къде според беше най-силното ти представяне през миналата година?
- Мисля, че най-силното ми представяне беше на турнира от ITF за девойки в Македония, където играх финал на сингъл и спечелих двойките. Това беше един от турнирите в които бях доста доволна от играта си и ми даде повече увереност за напред.

- Има ли нещо за което да съжаляваш, че не постигна през 2019-а година?
- Винаги има нещо, дори и да е малко, за което може да съжаляваш, че не си постигнал, но мисля че е това, че не успях да спечеля титла на сингъл от ITF.

- Вече имаш две титли по двойки от турнири на ITF. Харесва ли ти играта по двойки и какво ти дава тя?
- Да, харесва ми доста. Играта на двойки те учи да работиш в екип, да подобряваш играта си на мрежата и като цяло ти помага много за играта на сингъл.

- Какво ти трябва още за да триумфираш и на сингъл и на турнир от ITF?
- Предполагам, че ми трябваше още малко опит и физическа подготовка.

- Била си много пъти част от националните отбори на България. Да те върна към лятото на 2016 г. и спечелването на европейското първенство до 12 г. Какво си спомняш от това незабравимо преживяване?
- Това беше един много хубав и специален момент за всички нас. Спомням си колко щастливи бяхме всички. Беше доста емоционално преживяване, но в същото време и уникално.

- По различно ли е когато играеш за националния отбор?
- Винаги чувството е специално когато играеш за националния отбор. Подкрепата от всички там е страхотна.

- На три пъти беше част от отборите на ITF и Тенис Европа. Какво е чувството да си в тези отбори и какво научи от тези лагери и турнири?
- С всяко вземане на участие в отборите на ITF научаваш по нещо ново. Винаги е хубаво , когато имаш възможност да бъдеш там. Научих се най - вече да работя с различни хора, на търпение и упорство.

- На какви турнири ще наблегнеш през тази година?
- Ще наблегна повече на турнири от по - висока категория на ITF

- Върху какво трябва да работиш най-много?
- Ще наблегна върху цялостното развитие на играта си и физическата подготовка.

- Имаш ли любима настилка?
- Клей.

- Какъв е твоя стил на игра?
- Бих казала доста разнообразен.

- На какво те научи спорта и тениса?
- Тенисът му научи на търпение , че няма невъзможни неща, на дисциплина и уважение.

- Имаш ли идол в тениса?
- Бианка Андреску.

- Каква е мечтата ти свързана с тениса?
- Мечтата ми е да спечеля Голям Шлем и да бъда първа в световната ранглиста.

- Какво за теб е тениса?
- За мен тенисът е удоволствие, работа и страст.

- Какво си пожелаваш за тази година?
- На първо място да съм здрава, да нямам контузии, късмет, щастие и успехи!

Още от Тенис

Виж всички