Беларус - последната футболна крепост в Европа

Беларус се оказа последната крепост на футбола. Всички първенства в Европа са прекратени заради пандемията от коронавирус, но не и местното първенство. Вчера в Беларус стартира новия шампионат, като това се случи при свободен достъп на зрители. Мачът между Енергетик-БГУ и БАТЕ Борисов беше посетен от 730 души, а битката между Шахтьор Солигорск и Торпедо-БелАЗ от двойно повече. Сравнително малкият брой фенове показва, че все пак новините за коронавируса са разтревожили местните запалянковци.
Първенствата в Европа бяха прекратени далеч преди видеоконференцията на УЕФА на 17 март, след която спря и турското първенство. Представители на Беларус са участвали в събитието, но само, за да кажат, че при тях всичко ще бъде по предварителен план.
"Следим ситуацията, получаваме информация от съответните инстанции. Ръководството ни обаче реши да стартира първенството нормално. Ние играем по системата пролет-есен, неотдавна се изиграха и 1/4-финалите за Купата на страната. Календарът може и да бъде променен след съгласуване с клубовете", коментира пресдиректорът на федерацията Александър Алейкин пред "Спорт-Експрес".
"А защо първенството да не започне? Да не би в страната да е обявено извънредно положение? Не. Съседите си затворили били границите. У нас няма предпоставки за това. Знаем броя на заразените, броя на заболелите, колко са излекуваните. Няма критична ситуация. Да, много мачове в Европа са спрени или бяха без зрители, но около стадионите се събираха толкова много хора, че нямаше смисъл от тази мярка", допълва шефът на федерацията Владимир Базанов.
"Първенството не се спира, за да се угоди на първия човек в държавата. Взимат се някакви мерки, отделят се болните, поставят се някакви хора под карантина, а в същото време президентът Алексадър Лукашенко говори, че коронавирусът е празна работа. Шефът на федерацията е бивш военен, назначен да ръководи футбола при странни обстоятелства. Феновете не го обичат. Решението да започне първенството раздели феновете. Едни се радват, че не се поддадохме на паниката, други смятат, че сме идиоти", разказва блогърът Антон Мартисевич.
Позицията на футболните власти наистина съвпада с тази на президента Лукашенко.
"Този коронавирус е нищо повече от масова психоза. Преживявали сме такива неща и знаем до какво водят. Убеден съм, че паниката ще нанесе повече вреда от самия вирус. Това ме вълнува повече", казва Лукашенко. Той посочва и рецепта за борба със заразата - водка, сауна и работа на полето.
Самите клубове не са участвали във взимането на решението първенството да стартира, но и никой не се обяви против. Самите играчи и треньори не коментират, но наставникът на БАТЕ Кирил Алишенски сподели, че футболистите му са били притеснени.
"Може би затова изглеждаха толкова зле", каза той след загубата с 1:3 от Енергетик-БГУ на старта.
Броят на заразените в Беларус е 51. Детските градини и учалищата работят. Затворен е само един университет, в който има регистрирани болни. Спрени са баскетболното и волейболното първенство, които така или иначе са били слабо посетени. Футболът и популярният хокей на лед продължават.
"Спирането им е въпрос на време. Бях на мача на БАТЕ и видях тревогата у зрителите. Опитът на другите страни показа, че епидемията не може да се удържи. Рано или късно ще имаме и първите заразени футболисти и всичко ще свърши", завършва блогърът Мартисевич.

Последвайте каналите ни в:

Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Още от Футбол свят

Виж всички