Япония и Южна Корея 2002

Япония и Южна Корея 2002

Световното първенство през 2002 г. се провежда в Южна Корея и Япония в периода 31 май - 30 юни 2002. Това е първият Мондиал, проведен извън Европа и Америка. Шампионатът ще се запомни с гръмките провали на фаворити като Франция, Аржентина и Португалия. И трите тима отпадат в групата, като световните шампиони от 1998 г. дори не отбелязват гол. 

Освен това цял свят гледа скандалното съдийство на мачовете на домакина Южна Корея с Италия и Испания. До полуфиналите достигат Бразилия, Германия, Турция и домакините. С минимални успехи от по 1:0 за финала се класират Селесао и Бундестима. Балак и Роналдо поразяват вратите на Южна Корея и Турция, а след това загубилите изнасят приятен мач за 3-4 място, спечелен от турците с 3:2. 

На финала решаваща се оказва грешката на капитана на Германия Оливер Кан, който до този момент е безгрешен на турнира и е избран за играч №1 от специалистите. Кан изпуска топката след удар на Ривалдо и Роналдо бележи своя седми гол на мондиала. Малко след това Феномена вкарва още един гол, с което си подпечатва "Златната обувка", а Бразилия е коронясана за пети път. 

От своя страна деветката на южноамериканците оставя зад себе си кошмара от Париж'98. Бразилия заслужено е новият световен шампион, докато Германия се разминава със златните медали. 

Голмайстор на турнира: Роналдо (Бразилия) с 8 гола 

Победители: Маркош, Кафу, Лусио, Р. Жуниор, Едмилсон, Р. Карлос, Силва, Роналдо, Ривалдо, Роналдиньо, Клеберсон, Дида, Сени, Рикардиньо, Белети, Полга, Жуниор, Вампета, Денилсон, Жуниньо Паулища, Едилсон, Луизао, Кака. Треньор: Луис Фелипе Сколари.

Най-резултатен мач: Германия - Саудитска Арабия 8:0 
Общо отбелязани гола: 161 
Голове средно на мач: 2,52 
Най-посетен мач: 69 029 (Германия - Бразилия)
Средно публика на мач: 42 269