Франция 1938

Франция 1938

Световното първенство по футбол през 1938 г. се провежда във Франция, в подобен формат на първенството от 1934 г. Очакванията, че в турнира ще се включат Аржентина и Уругвай от Южна Америка не се оправдават. Не участва също така Испания (поради Гражданската война), а в последния момент се отказва от участие и Австрия, която е анексирана от Германия. Въпреки това, Австрия е включена в първия тур и по жребий Швеция печели служебна победа и преминава в четвъртфиналите без мач. 

Шампионите на Виторио Поцо са основен фаворит за титлата. Две години след триумфа през 1934 г. италианците печелят златото и на Олимпийските игри в Берлин. На финала в Париж през 1938 г. "адзурите" срещат Унгария, като в дните преди мача в щаба им пристига телеграма от Бенито Мусолини, която гласи: "Победа или смърт". 

Получава се стойностен финален мач, който италианците печелят с 4:2. По два гола за шампионите бележат Джино Колауси и Силвио Пиола. След края на срещата унгарският вратар Сабо намира сили да се шегува: "Изпитвам щастие. Все пак днес спасих 11 човешки живота", казва стражът, намеквайки за телеграмата от Рим. "През 1938 г. бяхме по-добър колектив, но пък през 1934 г. имахме по-добър технически арсенал", споделя след време Поцо. Така Италия се превръща в най-силния отбор в света в цялата предвоенна история на футбола.

Голмайстор на турнира: Леонидас (Бразилия) със 7 гола 

Победителите: Оливери, Андреоло, Пиола, Меаца, Серантони, Фони, Биавати, Локатели, Ферари, Колауси, Рава, Мазети, Черезоли, Бертони, Пазинати, Мондзелио, Донати, Ферарис, Перацоло, Джента, Олми, Кицо. Треньор: Виторио Поцо.

Най-резултатен мач: Бразилия - Полша 6:5 
Общо отбелязани гола: 84 
Голове средно на мач: 4,67 
Най-посетен мач: 59 000 (Италия - Франция)
Средно публика на мач: 20 888