Швейцария 1954

Швейцария 1954

Световното първенство по футбол през 1954 г. се провежда в Швейцария в периода от 16 юни до 4 юли. Това е петото световно първенство и участие в него взимат 16 отбора, разделени в четири групи. При регламента в групите има някои интересни положения, които в днешно време може да ни се сторят странни. Всяка група се състои от два поставени и два непоставени отбора. Двата фаворита играят срещу другите два, но не и помежду си. Така всеки тим играе само два мача в първата фаза на надпреварата. 

При равенство, се играят продължения от две по 15 минути, но ако и тогава резултатът е равен, мачът си завършва наравно. Ако вторият и третият отбор в дадена група са с равни точки, те трябвало да играят плейоф, за да решат кой продължава. На шампионата има два такива плейофа – Швейцария срещу Италия и ФРГ срещу Турция. Още по-любопитен е фактът, че победителите в четирите групи играят един срещу друг на четвъртфиналите, за да определят два полуфиналисти. Същото правят и вторите отбори в групите. Така например победителят от Група 1 - Бразилия се изправя срещу първия в Група 2 - Унгария на четвъртфиналите.

Световното първенство в Швейцария и до сега остава най-резултатното в историята, като за 26 мача са отбелязани рекордните 140 гола. За абсолютен фаворит преди финалите се смята унгарският отбор. Начело с мегазвездата Ференц Пушкаш, около когото блестят още поне 5-6 изкусни майстора на играта, Унгария не познава вкуса на загубата от 4 години. Логично тимът стига до финала, където се изправя срещу ФРГ. Двата тима се срещат в груповата фаза, където маджарите разбиват германците с 8:3. За това на финала малко са вярващите, че Унгария може да изпусне титлата. Футболът обаче за пореден път показва, че в един мач може да се очаква всичко. 

Началото на финала е според предвижданията. Още в шестата минута Пушкаш (с 84 гола в 85 мача за родината си) извежда Унгария напред. 120 секунди след това лявото крило Золтан Цибор прави 2:0 след голям гаф на вратаря Турек. Всичко върви според унгарските планове - преди финалния мач съпругите и приятелките на "маджарите" са поканени да приветстват бъдещите шампиони, а унгарците запазват и ресторант за шампионското пиршество. Такова обаче никога не се състои. 

В десетата минута Германия се връща в мача. Морлок се възползва отлично от грешка в отбраната на съперника и намалява резултата. В 18-ата минута Хелмут Ран наказва една необмислена постъпка на Грошич след корнер за 2:2. През второто полувреме унгарците атакуват яростно – Хидекути и Кочиш удрят гредите, Колмайер чисти на два пъти от голлинията. Така се стига до 84-тата минута, когато при единствената атака на германците през второто полувреме, Хелмут Ран изненадва унгарския тим и бележи победния гол – 3:2. Das Wunder von Bern - "Чудото от Берн" е факт. 

Голмайстор на турнира: Шандор Кочиш (Унгария) с 11 гола 

Победители: Турек, Колмайер, Екел, Посипал, Май, Либрих, Ран, Морлок, О. Валтер, Ф. Валтер, Шафер, Кубш, Квиатковски, Лабанд, Бауер, Ерхардт, Мебус, Метцнер, Клодт, Херман, Бисингер, Пфаф. Треньор: Сеп Хербергер.

Най-резултатен мач: Австрия - Швейцария 7:5 
Общо отбелязани гола: 140 
Голове средно на мач: 5,38
Най-посетен мач: 65 000 (финалът Унгария - ФРГ)
Средно публика на мач: 34 211