Швеция 1958

Швеция 1958

Световното първенство през 1958 година се провежда в Швеция в периода от 8 юни до 29 юни. На финалите изгрява звездата на Краля на футбола Пеле, както и на друг легендарен бразилец – Гаринча. Бразилия покорява света със системата 4-2-4, като друг важен елемент от първия шампионски тим на "Селесао" е диригентът на отбора Диди. Също така задължително трябва да се спомене името на централния нападател Вава, вкарал две попадения на финала. 

Сред останалите състави, които правят впечатление са този на Франция, воден от безпощадния голмайстор Жюст Фонтен и Раймон Копа, и Швеция начело с Нилс Лидхолм и Гунар Грен. Именно това са трите отбора, които формират финалната тройка на първенството, което се провежда във формат 4 групи от по 4 тима. 

На финала в Стокхолм Бразилия разбива с 5:2 домакините в най-резултатния мач за трофея в цялата история. Лидхолм дава аванс на "тре крунур", но с по два гола на Вава и Пеле и едно на крилото Марио Загало Селесао не оставя съмнение в превъзходството си. Агне Симонсон вкарва втория гол за шведите десетина минути преди края. Бразилия осъществява първата си прегръдка с богинята Нике. Предстоят още такива... 

Голмайстор на турнира: Жюст Фонтен (Франция) с 13 гола 

Победители: Жилмар, Белини, Дж. Сантос, Диди, Загало, Пеле, Гаринча, Н. Сантос, Орландо, Зито, Вава, Кастийо, Сани, Ореко, Зозимо, Моакир, Де Сорди, Рамос, Жоел, Алтафини, Дида, Пепе. Треньор: Висенте Феола.

Най-резултатен мач: Франция - Парагвай 7:3 
Общо отбелязани гола: 126 
Голове средно на мач: 3,6 
Най-посетен мач: 50 000 (Бразилия - СССР)
Средно публика на мач: 23 773