Бразилия 1950

Бразилия 1950

Световното първенство през 1950 г. е проведено в Бразилия от 24 юни до 16 юли. Това е първото първенство след Втората световна война. Фаворит номер 1 на турнира е Бразилия. Денят 16 юли 1950 г. обаче се превръща в един от най-черните в историята на южноамериканската страна. Защото в този ден момчетата на Флавио Коста губят световната купа пред над 170 000 зрители на "Маракана". Никой бразилец не вярва, че това е възможно. Вместо обаче капитанът на домакините Аугусто Да Коста да вдигне трофея "Жул Риме" над главата си, това прави този на гостите Обдулио Варела. 

Интересно е да се отбележи, че в последния мач и равенството върши работа на "Селесао Бразилейра", тъй като четирите полуфиналисти са събрани в една финална група, в която решаващо значение имат събраните точки. Преди последния мач на "Маракана" с Уругвай точките на домакините са такива, че и при равенство титлата ще им принадлежи. Всичко върви идеално - в 47-ата минута Фриаса извежда Бразилия напред. Хуан Алберто Скиафино, който след време е избран за футболист номер 1 на Уругвай за ХХ век, и Алсидес Гиджа довеждат нещата до 2:1 за гостите. 

Бразилия потъва в траур - двама души се самоубиват на трибуните на легендарния стадион в Рио де Жанейро. "Ла Селесте" пък се прибира у дома с почести. Славният тим на Хуан Лопес Фонтана си спечелва завинаги прозвището "Мараканажо". След финала през 1950 г. пък Бразилия сменя цвета на екипите си и повече никога не играе в бяло. 

Голмайстор на турнира: Адемир (Бразилия) с 8 гола 

Победителите: Масполи, Мигес, Скиафино, Моран, Техера, Р. Андраде, М. Гонсалес, Варела, Чигия, Перес, Гамбета, Пас, Х. Гонсалес, Ортуно, Бритос, Вилхес, Рихо, Пини, Видал, Мартинес, Ромеро, Бургено. Треньор: Хуан Лопес.

Най-резултатен мач: Бразилия - Швеция 7:1 
Общо отбелязани гола: 88 
Голове средно на мач:
Най-посетен мач: 199 854 (Уругвай - Бразилия)
Средно публика на мач: 48 607