“Златната топка” на живо: Хари Кейн е следващият награден, Мбапе не се появи

Тази вечер светът ще научи името на новия носител на “Златната топка”, като по всичко изглежда, че ни очакват вълнуващи часове на фона на сензационните информации, че Винисиус Жуниор няма да я получи. Новият фаворит е Родриго Ернандес-Родри от Манчестър Сити. От Реал Мадрид пък взеха решение да бойкотират церемонията и се отказаха да пътуват за Париж.

22:20 Хари Кейн е горд носител на наградата "Герд Мюлер" за голмайстор на миналия сезон. Той си поделя приза с Килиан Мбапе, но французинът не се появи22:10 Реал Мадрид спечели приза за "Клуб на годината" при мъжете22:00 Тимът на Барселона е №1 при жените21:50: Ламин Ямал получи наградата "Копа"

Организаторите започнаха да разкриват имената на топ 30 в обратен ред:8. Ламин Ямал (Барселона/Испания)9. Тони Кроос (Реал М/Германия)10. Хари Кейн (Байерн/Англия)11. Фил Фоудън (Ман Сити/Англия)12. Флориан Виртц (Леверкузен/Германия)13. Дани Олмо (Барселона/Испания)14. Адемола Луукман (Аталанта/Нигерия)15. Нико Уилямс (Атлетик Б/Испания)16. Гранит Джака (Леверкузен/Швейцария)17. Федерико Валверде (Реал М/Уругвай)18. Емилиано Мартинес (Астън Вила/Аржентина)19. Мартин Йодегор (Арсенал/Норвегия)...........................................................................................20. Хакан Чалханоолу (Интер/Турция)21. Букайо Сака (Арсенал/Англия)22. Антонио Рюдигер (Реал М/Германия)23. Рубен Диаш (Манчестър Сити/Португалия)24. Уилям Салиба (Арсенал/Франция)25. Коул Палмър (Челси/Англия)26. Деклан Райс (Арсенал/Англия)27. Витиня (ПСЖ/Португалия)28. Алекс Грималдо (Леверкузен/Испания)29. Артьом Довбик (Рома/Украйна)29. Матс Хумелс (Рома/Германия)

21:10 Бившият играч на Реал Мадрид Луиш Фиго изрази недоволството си от случилото се с Вини Жуниор20:50 Българската легенда и носител на трофея от 1994 година също пристигна на церемонията

20:40 Ламин Ямал се подготвя да получи наградата за №1 сред младите футболисти

20:20 Родри ще спечели, обяви и Тони Кроос в интервю преди началото на церемонията20:10 Луис де ла Фуенте коментира, че за футбола не е добре, че Реал няма представители на гала-та в Париж20:00 От класирането до момента става ясно, че изтеклият по-рано днес списък с официалните резултати е фалшив.19:50 Популярният в TikTok бразилец Receba се появи на церемонията с фланелка на Винисиус Жуниор

19:30 Ако Вини не спечели, ще си имате проблеми, закани се Ричарлисон към "Франс Футбол"18:15 Селекционерът на Испания Луис де ла Фуенте заяви, че иска испанец да триумфира с приза18:10: Според "Ел Чирингито" Реал Мадрид е клуб на годината, а Карло Анчелоти №1 при треньорите18:05: Организаторите твърдят, че нито един клуб и футболист не знаят класирането18:00: Делегацията на Барселона пристигна в Париж17:00: Фаворитът Родри вече е във френската столица

Важно е да се уточни, че се гледат постиженията и представянето на играчите за миналия сезон, а не за календарната година. “Златната топка” за 2024 година се връчва съвместно от УЕФА, “Франс Футбол” и “Екип”. Победителят при мъжете се определя след гласуването на журналисти от първите 100 страни в ранглистата на ФИФА. Всяка страна има по един представител. От списъка с 30 номинирани журито подрежда 10-те най-добри в низходящ ред. Десетте избрани играчи получават съответно 15, 12, 10, 8, 7, 5, 4, 3, 2 и 1 точка. "Златната топка" се присъжда на играча с най-голям брой точки. В случай на равенство победител е този, който има по-голям брой гласове за първо място. Ако отново има паритет, се броят гласовете за второ място, за трето място и т.н.

На днешната церемония ще се връчи за пореден пъти и трофеят “Копа”, който получава най-добрият млад футболист на възраст до 21 години към 31 юли 2024-та. Фаворит тук е големият талант на Барселона Ламин Ямал. Трофеят “Яшин”, който е признание за на най-добрия вратар, също ще бъде връчен по време на церемонията. Останалите призове са за Най-добър треньор при мъжете и жените, за Най-добър клуб за изминалия сезон в мъжкия и женския футбол, трофеят “Герд Мюлер”, който взима най-добрият реализатор, и наградата “Сократес”, която е посветена на значими хуманитарни дейности.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти