Арсенал и Ливърпул не излъчиха победител в битката на претендентите

Арсенал и Ливърпул завършиха 2:2 в дербито на кръга в Премиър Лийг. Лондончани на два пъти повеждаха, но не стигнаха до трите точки. Букайо Сака откри в деветата минута, а Вирджил Ван Дайк изравни в 18-ата минута. Микел Мерино се разписа малко преди почивката, отбелязвайки първия си гол за "артилеристите". Мохамед Салах изравни в 81-ата минута.

Този резултат остави Манчестър Сити на върха, а Арсенал има пет точки по-малко от лидера, докато Ливърпул изостава на точка от "гражданите". Проблемите за тима на Микел Артета се увеличиха, след като Габриел Магаляеш получи контузия и трябваше да бъде заменен в началото на втората част, а по-късно и Юриен Тимбер бе сменен принудително.

Микел Артета трябваше да решава няколко проблема преди началото на двубоя. Той реши да заложи на Бен Уайт да замести наказания Уилям Салиба като партньор на Габриел Магаляеш в центъра на защитата. Томас Партей пък стартира като десен краен защитник. Добрата новина за наставника на домакините бе възстановяването на Букайо Сака. Английският национал изведе тима с капитанската лента и още в деветата минута вдигна на крака феновете на "артилеристите". Великолепно подаване на Уайт го изведе по дясното крило. Сака финтира Робъртсън и с мощен удар в близкия ъгъл преодоля Келъхър.

В 14-ата минута грешка на Мерино можеше да доведе до изравняване. Испанецът пропусна топката в опасна зона и тя се озова в Салах, който стреля веднага, но не достатъчно точно. Изравняването дойде в 18-ата минута. След ъглов удар Диас отклони топката, а Ван Дайк с глава я прати в мрежата.

Тимът на Артета имаше възможност бързо да си върне преднината. След центриране от фал Райс топката стигна до Мерино пред вратата. Испанският национал не успя да я насочи към вратата, а при падането удари рамото си и трябваше да получава медицинска помощ. След половин час игра Конате създаде суматоха в наказателното поле на гостите. Той не се ориентира добре и изпусна Мартинели, а след това отклони топката с опасно влизане. Кълбото стигна до Хавертц, който не уцели вратата от прекрасна позиция.

В този период "артилеристите" имаха предимство. Удар на Мартинели мина над вратата, а след това центриране на бразилеца намери Хавертц, след като Ван Дайк пропусна топката. Германският национал обаче бе изненадан и кълбото го удари в главата. Малко преди почивката лондончани отново поведоха. Центриране на Райс от фал отново намери напокрит Мерино. Този път той бе прецизен и с глава заби топката в мрежата. Ситуацията дълго бе разглеждана поради съмнения за засада, но попадението бе признато.

Габриел Магаляеш притесни щаба на Арсенал в началото на втората част. Той трябваше да получава медицинска помощ поради болки в коляното. Бразилският бранител остана на терена още няколко минути, но малко по-късно бе сменен принудително от Якуб Кивиор. Това бе голям проблем за Арсенал, тъй като тимът остана без двамата си титулярни централни защитници, тъй като Уилям Салиба пропусна мача поради наказание.

Между двете падания на терена на Салиба се стигна до опасна ситуация пред вратата на домакините. Луис Диас, който изигра слабо първо полувреме и бе спиран многократно от Партей, този път го преодоля и навлезе в наказателното поле, но прекали и стигна много близо до Давид Рая, който го блокира, а топката се удари в гредата. Ливърпул постепенно започна да натиска в търсене на изравняване. Мърсисайдци владееха топката в по-големи периоди, а "артилеристите" заиграха по-предпазливо.

Арне Слот видя, че нещата не вървят и опита да промени нещо със смени. В 63-ата минута той направи тройна рокада. Мак Алистър, Робъртсън и Диас напуснаха терена за сметка на Собослай, Цимикас и Гакпо. Гостите правеха опити да застрашат вратата на съперника, но стигаха до удари. Защитата на Арсенал се справяше отлично и не допускаше сериозни опасностите пред Рая.

Ливърпул не намираше начин да преодолее отбраната на съперника, но се възползва при една от малкото си възможности. В 81-ата минута Арсенал се бе изнесъл в предни позиции, когато загуби топката. Александър-Арнолд с великолепно подаване изведе Нунес зад защитата. Уругваецът пусна към Салах и той изравни резултата.

Габриел Жезус, който влезе като резерва, бързо се оказа в центъра на две опасни ситуации пред вратата на гостите. Той бе намерен от Хавертц на далечната греда. От малък ъгъл бразилецът опита да намери съотборник, но Къртис Джоунс блокира близо до голлинията. След това Жезус пробва изстрел, който не затрудни Келъхър. В началото на добавеното време "артилеристите" стигнаха до гол, но съдията много преди това бе отсъдил нарушение на Кивиор.

АРСЕНАЛ - ЛИВЪРПУЛ 2:21:0 - Сака (9)1:1 - Ван Дайк (18)2:1 - Мерино (43)2:2 - Салах (81)

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти