Изключителна вечер за Барселона! Каталунците нокаутираха Реал Мадрид с оръжията на “белите”

Барселона буквално се подигра с Реал Мадрид в първото Ел Класико за сезона, разгромявайки шампионите с 4:0 насред “Бернабеу”. Това беше мач от 11-тия кръг на Ла Лига, след кoйто “блаугранас” вече имат 6 точки аванс на върха. След нулева откъм попадения първа част се стигна до вихрена втора, в която каталунците напълниха мрежата на домакините. Роберт Левандовски вкара два бързи гола в 54-тата и 56-ата минути. После Ламин Ямал покачи на 3:0 в 77-ата, а в 84-тата точен беше и Рафиня.

Направи впечатление, че попаденията на Барса паднаха по начин, по който се очакваше Реал да вкарва - с извеждащи пасове, след което Мбапе и Винисиус да надбягват защитници. На терена обаче точно каталунците удариха по този начин и си тръгнаха с трите точки, повтаряйки резултата от март 2022 година, когато те пак покориха храма на "кралете" с 4:0.

Срещата можеше да протече и по друг начин, ако не бяха безбройните пропуски на играчите на Карло Анчелоти. Изобщо целият двубой беше белязан от множество шансове, но гостите поне вкараха част от тях. Мбапе имаше поне три 100-процентови шанса, но се провали. На другата врата не беше по-различно, като по изумителен начин Левандовски не съумя да реализира на празна врата още при 2:0 за Барса.

Отлична беше отбраната на Барселона при спирането на противника със засади, след като само през първата част цели осем пъти флагът беше вдиган при акции на столичани.

Оправдаха се прогнозите, че Лука Модрич няма да е сред титулярите на домакините. Треньорът Карло Анчелоти предпочете да започне с халфова линия в лицето на Джуд Белингам, Федерико Валверде, Орелиан Чуамени и Едуардо Камавинга. Килиан Мбапе и Винисиус Жуниор бяха натоварени с офанзивни функции, а в защита пред вратаря Андрий Лунин бяха очакваните Лукас Васкес (капитан), Едер Милитао, Антонио Рюдигер и Ферлан Менди. Двама от тях - Васкес и Менди, носят индивидуална вина за два от головете на противника. Барселона пък започна със същите, с които излезе и срещу Байерн (Мюнхен) в Шампионската лига в сряда, когато каталунците пак вкараха на четири пъти.

Дербито стартира ударно с шанс пред Мбапе, който още във втората минута излезе сам срещу вратаря, но пропусна. Оказа се, че е имало и засада при тази акция. Последваха три поредни корнера за Реал пред бурните скандирания на феновете. След това гостите набързо изнесоха играта напред и на няколко пъти внесоха напрежение.

Грешка на Пау Кубарси в 12-тата даде възможност на Мбапе да прехвърли излезлия напред вратар Иняки Пеня, но той стреля над вратата. Секунди след това пък Ламин Ямал се озова сам срещу Лунин, но шутира слабо и украинецът спаси с лекота.

В 15-ата пък Пеня блесна с изключително спасяване след засичане на Белингам, но и тук беше отсъдена засада при атаката на Реал.

Лудото темпо доведе и до нова чиста възможност на сметката на Барса. В 21-вата обаче Рафиня избра да стреля, а не да подава на нахлуващия Балде, което се оказа грешно решение.

В ответната атака на Реал Вини Жуниор задмина двама от каталунците и се оказа очи в очи с вратаря, но шутира в аут.

Дойде отново ред на стража на Реал Мадрид да спасява, като той го стори в 28-ата след далечен удар на Педри.

Точно на първия половин час игра "Бернабеу" избухна, след като Мбапе насочи топката в мрежата. Голът обаче не беше признат заради засада на французина.

До почивката не паднаха голове, а за старта на втората част Ханзи Флик смени Фермин Лопес с Френки де Йонг. Няколко минути след подновяването на играта Ямал повтори опита на Мбапе от началото на срещата да прехвърли вратаря, но и той не успя да реализира по този начин.

Атрактивната среща придоби донякъде изненадващ развой, след като за нула време Левандовски заби два гола. Първо в 54-тата той се възползва от пас на Касадо и с десния крак преодоля Лунин.

Само две минути по-късно централният нападател с лекота покачи на 2:0 след подаване на Балде.

Реал отговори на тежкия удар с две възможности пред Мбапе. В 64-тата той даже се беше озовал сам срещу вратаря, но стреля в тялото му.

Две минути по-късно Левандовски направи изумителен пропуска на празна врата, нацелвайки гредата след пас на Рафиня. Тук останаха съмнения за засада на на бразилеца. След нови три минути полякът пропиля още един подобен шанс.

Късметът обаче беше с Барселона в 70-ата, когато центриране към Белингам с лекота стигна до него, но той не съумя да отправи удар, който почти сигурно щеше да завърши с попадение.

Бурните събития на терена продължиха с поредната възможност пред Мбапе, който пак не намери начин да преодолее Иняки Пеня.

Губещият се до момента Ламин Ямал най-накрая блесна с поредно страхотно отиграване, завършило с гол за 3:0. В 77-ата той беше намерен от Рафиня и донякъде изненадващо с десния крак заби кълбото под гредата.

Реал вече не знаеше какво да стори и логично се стигна и до четвърти гол. Вкара го Рафиня в 84-тата след поредното дълго подаване - в случая на Иниго Мартинес - и неразчетено движение на Лукас Васкес.

Сега предстои един от редките случаи през сезона, в който и два гранда няма да имат мачове през средата на седмицата.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти