Ман Сити отново пречупи отбор от дъното само с гол повече, но все пак измести Ливърпул от върха поне за ден

Манчестър Сити излезе на първо място във временното класиране на Премиър лийг, след като надделя с 1:0 над Саутхамптън. “Гражданите” поведоха рано с гол на Ерлинг Холанд (5’), а в края на първото полувреме Камерън Арчър можеше да изравни, но негов удар срещна гредата. След почивката шампионите пропуснаха доста положения и така във втори пореден кръг успяха да пречупят отбор от дъното на класирането едва с един гол разлика. Преди седмица те победиха Уулвърхамптън, който бе последен тогава, с 2:1 след гол в добавеното време, а днес надделяха над предпоследния преди началото на кръга също с минимален резултат. Така Сити излезе с две точки пред Ливърпул, който утре гостува на Арсенал в голямото дерби на върха, а Саутхамптън се срина на последната позиция, тъй като Уулвърхамптън по същото време спечели точка срещу Брайтън.

Това бе първи сблъсък между тези два отбора от април 2023 година, когато “гражданите” спечелиха с 4:1 на “Сейнт Мерис”. Сити е единственият отбор във Висшата лига, който все още няма загуба от началото на кампанията. Тимът на Джосеп Гуардиола в момента е в най-дългата си серия без поражение в Премиър лийг - вече 32 поредни срещи.

“Светците” пък имат само една точка до момента и нямат победа в последните си 22 мача в елита.

Гуардиола направи четири промени в сравнение с мача със Спарта (Прага) през седмицата. Едерсон, Рубен Диаш, Йошко Гвардиол и Матео Ковачич се завърнаха сред титулярите. Матеус Нунеш запази място си, което означаваше, че за първи път през този сезон започва като титуляр в Премиър лийг. Фоудън пък стартира в мач от първенството едва за втори път през кампанията.

Ветеранът Адам Лалана бе титуляр за Саутхамптън, Юкинари Сагавара седна на пейката, а Райън Фрейзър не наказан. Джак Стивънс обаче се завърна след наказание.

Шампионите изобщо не искаха да губят време и от самото начало наложиха натиск. В четвъртата минута Диаш стреля от границата на наказателното поле, но право в ръцете на Рамсдейл. Минута след това домакините вече водеха в резултата. Гвардиол, Бернардо Силва и Матеус Нунеш разиграха отляво, след което последният центрира почти от аутлинията. Холанд засече от около шест метра, въпреки че Беднарек го държеше. Норвежецът прати топката под напречната греда за 1:0.

Така Холанд прекъсна серията от три поредни мача без гол в Премиър лийг.

Очакванията, че след това ранно попадение, головете във вратата на гостите ще завалят, не се оправдаха. “Светците” не допускаха чисти положения пред вратата си, а дори до един момент владееха повече топката от “гражданите”. Домакините атакуваха спокойно, но стигаха единствено до корнери. В 31-вата минута Рамсдейл сгреши с подаването и Силва проби, но центрирането му в крайна сметка бе блокирано от Харууд-Белис.

В 42-рата минута Холанд получи втора възможност от началото на мача. Норвежецът получи на границата на наказателното поле, но ударът му бе блокиран. Малко след това Ковачич стреля силно от 20-ина метра, но Рамсдейл изби.

В добавеното време на първата част Саутхамптън можеше да изравни. Отбраната на Сити за пореден път от началото на сезона се пропука при контраатака на съперника и Арчър бе изведен зад защитната линия. Нападателят избяга от Диаш и стреля добре, но за негов малшанс топката срещна напречната греда.

Сити започна силно втората част и първо Фоудън пропусна добра възможност, след като стреля встрани, а след това Холанд на два пъти стреля с глава опасно. Първият му удар бе изчистен от Беднарек от голлинията, а вторият се озова в ръцете на Рамсдейл. В 52-рата Холанд пропусна още по-чиста възможност. Савиньо много добре центрира ниско към далечната греда, но от два метра норвежецът някак пропусна целта и прати топката встрани.

Шампионите продължиха да натискат, но Нунеш пропусна поредната добра ситуация с неточен изстрел, а в 63-ата минута Холанд се разтегна максимално, за да достигне с глава центриране към далечната греда. Норвежецът не успя да насочи обаче топката към вратата, а Бернадрек изчисти от вратарското поле.

В 75-ата минута гостите организираха много добра атака, топката стигна в наказателното поле до Армстронг, но той стреля над вратата.

Натискът на Сити постепенно секна, а в добавеното време “гражданите” дори трябваше да се бранят в собственото си наказателно поле. В 96-ата минута Фоудън изведе добре Холанд, но норвежецът не успя да преодолее Рамсдейл, пропускайки четвърта възможност само през втората част. В крайна сметка шампионите се поздравиха с все пак заслужен успех.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти