Мирослав Живков: Поставихме здрава основа за бъдещи резултати

Националният отбор на България по волейбол за мъже под 20 години бе награден за отбор на месец септември, след като стана вицешампион на Европа във възрастта, допускайки само загуба от Франция на финала. Тимът на селекционера Мирослав Живков спечели анкетата с 22 гласа от 26 възможни, като остави зад себе си националния тим по аеробика и баскетболния Рилски спортист. Самият Живков спечели наградата за треньор на месеца

"Благодарим за признанието. Горди и щастливи сме от постижението. Постигнахме много неща за времето, в което работихме заедно. Благодаря на всички клубове, които помагат за развитието на момчетата. Безкрайно сме мотивирани да направим следващия път още нещо, което не ни достигна на финала. Реалисти сме, степенуваме амбициите си. Всеки мач го изиграхме като финал. В началото бяха най-трудните мачове, а вече полуфинала и финала ги изиграхме с високо вдигнати глави. Мисля, че стратегията ни успя, защото никога не съм разделял основен състезател от резерва. Чудесно е, че работихме заедно и поставихме здрава основа за следващи резултати на клубно и национално ниво", каза Мирослав Живков при награждаването.
С него да споделят наградата бяха и националите Кристиян Андреев, Костадин Козелов, Константин Чипев и Жасмин Величков.

"Всеки гейм имаше значение на първенството. Нека кажа по няколко думи за момчетата, които са тук. Кристиян Андреев е краен нападател, но се наложи да смени поста и с Чипев играха като посрещащо и защитаващо либеро. Благодаря му за приноса и себераздаването. Коце Козелов от най-малък играе в този национален отбор. Чипев е либеро, което е най-тежкото във волейбола - постоянно да посрещач тежки сервиси. Но така си в основата на всяка точка. Много е емоционален. Жасмин Величков от Берое е най-новият член на този отбор. Открихме у него умения да бъде отличен краен посрещач. Той ми повярва и погледна с голяма отговорност на задълженията си. Успя да изиграе основна роля в отбора, от него ще се очаква много в бъдеще", каза още треньорът.

"Току-що научих, че ще има конкурс за треньори на националните отбори. Не мога да отговоря какво мисля за това. Аз съм волейболен треньор и ми харесва това, което правя. имам амциии да продължа, въпрос на разговори е с федерацията. Те ще изберат модел и начин на работа. Аз благодаря и на президента на Берое Живко Желев, който ми позволява да работя в националния отбор, тъй като 3-4 месеца на година се налага да отсъстват от клубния си тим. Иначе този отбор има две основни цели. Първо, да създаваме състезатели за мъжкия национален отбор и второ - във всяко едно състезание да постигаме най-добрите възможни резултати", добави Живков.

"Важно е тези момчета да намерят отбори, в които да бъдат развивани. Нивото се покачва постоянно, става все по-добро. Нужно е да имаме стратегия. В един мач можеш да постигнеш конкретен резултат, но по-важно е да имаш дългосрочна стратегия. Бяха ни поканили една седмица във Франция. Там имат 4-5 места, на които развиват даден отбор. Момчетата живеят заедно с нещо като спортни училища, но важното е, че от малка възраст играят като отбор. Те се състезават във второ ниво на волейболната лига, като имат възможност да израстват срещу по-опитни състезатели. Въпрос на правилна селекция и на обучение на състезателите, защото елитният спорт отдавна е станал наука, като знаете колко са големи щабовете на отборите вече. Не знам дали е правилната стратегия, но засега Франция доминира във всички възрасти", подчерта Мирослав Живков.

"След загубения финал бяхме натъжени и огорчени, защото бяхме много близо до това да победим силен отбор, какъвто е Франция. След финала обаче осъзнахме, че това не е малък успех за България", каза Костадин Козелов.

Всички момчета се обединиха около мнението, че загубата на финала ще ги мотивира на направят следващата крачка и ще направят всички възможно да спечелят предстоящото Световно първенство.

снимка: Бончук Андонов, Стартфото

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти