Григор Димитров загуби оспорван дуел във Виена

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров загуби оспорван, красив и драматичен дуел с 27-мия в света Томас Махач със 7:6(5), 4:6, 3:6 за 2 часа и 32 минути игра във Виена.

Така Гришо отпада на осминафиналите в австрийската столица и няма да може да преследва втори пореден продължителен рейд в зала. Именно натрупаната умора от миналата дълга седмица в Стокхолм също оказа влияние в третия сет срещу Махач. 

Димитров и чехът предложиха на зрителите и куп красиви разигравания, като топ тенисистът ни завърши с 31 уинъра и 32 грешки, докато съперникът му направи 31 уинъра с 38 грешки.

Гришо има 44 победи през 2024-та до момента и ще се опита да се представи по-добре на "Мастърс"-а в Париж, където миналата година загуби финала от Новак Джокович.

Първи сет

Григор не прецени летежа на минаващ удар на Махач и топката докосна линията за 15-15, но геймът протече позитивно за българина по отношение на успеваемостта от начален удар. Грешка от бекхенд обаче доведе до дюс, а после се премина през още две равенства. Ситуацията наподобяваше вчерашния мач на Димитров, в който той спечели първия си сервис-гейм за 1:0 след 7-минутна битка. Двойна грешка и пропуск на мрежата заставиха българина да защитава точка за пробив, а той се справи с невърнат начален удар. Два поредни аса завършиха успешно частта - 1:0 след осемминутен дуел.

Махач се справи доста по-бързо със своето подаване, но Григор имаше два успешни ретура, от които не се възползва да спечели последвали разигравания - 1:1. Димитров проведе перфектен начален удар и на нула победи с 2:1.

Чудесен контраатакуващ форхенд-уинър на българина му осигури крехък аванс от 0-15, а малко по-късно се стигна и до 15-30. Махач обаче избухна с форхенд-уинър и невърнат сервис, като завърши гейма с комбинация след начален удар за 2:2. Гришо започна зле следващия гейм със загубени две продължителни разигравания от основната линия и изостана с 0-30. Той заличи пасива си и след това се стигна до дюс, а Махач с фантастична контрираща къса топка си издейства брейк-бол. За съжаление, контакт с филето прати топката в аут и българинът изостана с пробив - 2:3.

Димитров направи две качествени отигравания и с печеливши удари дръпна с 15-30, а Махач реализира два безответни сервиса и допълни с двойна грешка за дюс. Втора поредна двойна грешка на чеха означаваше шанс за рибрейк. Българинът се възползва с фантастичен ретур, след който тръгна към мрежата и матира съперника с бекхенд по диагонала - 3:3.

С изящна къса топка и ас по правата в полето за равенство Гришо набързо взе следващото си подаване за 4:3. Българинът бе леко изнервен в следващия гейм заради някои отсъждания на системата "хоук-ай", а Махач си взе необходимото - 4:4. Гришо се доближи на гейм от победата в сета със скоростен и безметежен начален удар за 5:4, а чехът трябваше да сервира за оставане. Той се справи по безапелационен начин и сетът продължи при 5:5. Димитров продължи тенденцията да си улеснява точките с мощни сервиси, но и сбърка два пъти в следващия си гейм за 40-30. Невърнато подаване му гарантира все пак тайбрек - 6:5.

Изключителен минаващ форхенд на Гришо го изведе до 15-30, след което Махач обърна с два невърнати сервиса. Силен прав удар на чеха му осигури тайбрек. В самото му начало Димитров имаше добър шанс да осъществи мини-пробив, но 27-мият в света демонстрира отлична защита и дочака неточност на по-опитния съперник. До 3-4 никой не беше осъществил пробив, а Махач го направи с атрактивно спечелена точка, при която пак се прояви като невероятен бранител и дори с плонж си заслужи мини-брейка. Последва чудовищна размяна на подсечени бекхенди по диагоналите, като след над 20 удара Григор дочака грешка на противника за връщане на мини-пробива - 5-5. Махач направи двойна грешка и поради Димитров сетбол, а българинът се възползва от него с класическа комбинация сервис-форхенд за 7:6(5) след 63 минути игра.

Първи сет

Двамата започнаха втория сет с размяна на по два бързи сервис-гейма за 2:2. Гришо имаше шансове в три разигравания в петия гейм, но не се възползва от тях и Махач изразително го спечели, за да дръпне с 2:3. Димитров си взе подаването доста по-убедително за 3:3.

Гришо стигна до 15-15, но сервисът на Махач свърши работа нататък - затвърди се впечатлението, че топката получаваше странен отскок при вторите начални удари на чеха и това затрудняваше световния номер 9. С една от най-красивите точки и смач от бекхенд зад гърба си българинът наелектризира публиката и си подсигури гейма за 4:4.

Григор отново имаше възможности в разиграванията след ретур, но ги пропусна и изостана с 40-15, когато пък дойде двойна грешка на Махач. Поредна неточност от лифтиран бекхенд на българина го лиши от шанс да преследва пробив - 4:5. За съжаление, той изпадна в беда в следващия гейм при 0-30, точно когато сервираше за оставане във втория сет. Първият сервис не влизаше и това усложняваше задачата, а заради втора поредна грешка от бекхенд се стигна до 0-40. Първият брейк-бол беше отразен с воле на мрежата, а вторият с форхенд-уинър по обратния диагонал. С двойна грешка обаче Григор предаде гейма и сета - 4:6.

Трети сет

Григор стигна до 30-30, а после и до дюс, като имаше добра възможност да стигне до точка за пробив, защото доминираше в разиграване и излезе на мрежата, но сбърка воле. Впоследствие Махач си затвори дебютния гейм в третия сет за 0:1 и оцеля под напрежението. Българинът пак имаше затруднения и не можеше да вкара първи сервис, като първо изостана с 15-30, а после съперникът му реализира впечатляващ ретур и стигна до два брейк-бола. Първият беше отразен, но при втория Махач наниза форхенд-уинър и си заслужи предимство.

С хубав ретур и изящна къса топка от бекхенд Димитров стигна до 30-30, а впоследствие и до дюс. Мина се през още едно равенство, но Махач сервираше отлично от дясната половина на корта. От ляво обаче Гришо успяваше да пласира страхотни ретури и спечели нова забележителна точка с елегантна къса топка. Красив минаващ бекхенд-уинър по правата на световния номер 9 му осигури брейк-бол, но той не се възползва от него след грешка от бекхенд, когато имаше шанс за още един печеливш удар. Въпреки че видимо се разочарова и се свлече на колене от яд, топ тенисистът ни моментално стигна до нов шанс за пробив с прекрасна контраатакуваща акция от бекхендите. Махач прати форхенд в аут и рибрейкът стана факт - 1:2.

Димитров имаше нужда от бърз и лесен сервис-гейм без никакво напрежение и го постигна, за да изравни на 2:2. Макар да загуби една точка и Гришо да имаше шанс да измъкне повече от следващия гейм, чехът си взе гейма за 2:3. Увереността в подаванията на световния номер 9 се завърна и за втори пореден път той контролираше събитията на корта, макар без да е изобщо перфектен от начален удар и да не може да премине границата от 60% успеваемост.

Махач записа два поредни бекхенд-уинъра и увеличи броя им на 9 (при 5 за Григор към този момент) за 30-0, след което Григор го матира на мрежата с минаващ форхенд - 30-15. Махач сбърка от форхенд, но после записа две последователни точки за 3:4. Димитров реализира красив бекхенд-уинър, но изостана с 15-30, преди да осъществи една от малкото си в мача комбинации сервис-форхенд. Непредизвикана грешка от бекхенд обаче доведе до брейк-бол, но той беше отразен красиво с акция на мрежата и лоб от страна на българина. Мина се през още две равенства, преди Махач да стигне до точка за пробив и след нова грешка от бекхенд на Гришо да го осъществи - 3:5.

Махач сравнително лесно стигна до троен мачбол, като Димитров отрази първия, а при втория чехът направи двойна грешка. При третия пък българинът имаше инициативата в разиграването, но прати форхенд в аут и приключи двубоя - 7:6(5), 4:6, 3:6.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти