Григор Димитров започна успешно във Виена

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров надви с късни пробиви в първия и втория сет с 6:4, 6:4 над първата ракета на Азия Жижен Жанг с 6:4, 7:5 за 1 час и 36 минути игра.

В първия сет топ ракетата ни допусна пробив за 0:1, но после наложи преимущество и доказа, че е ставало въпрос само за липса на стартов ритъм. Вторият сет също беше равностоен, но българинът проби решително в 12-тия гейм за постигането на победата.

Това е 44-та победа за Григор порез 2024-та и следващият му противник е Томас Махач.

Първи сет

Григор направи грешка от форхенд, грешка от бекхенд-воле и остави оголен диагонал при неубедително излизане на мрежата, с което изостана с 0-40. Невърнат втори сервис и спечелено разиграване по бекхендите заличи две от възможностите за пробив, а с ас по правата в полето за предимство българинът отрази и трите брейк-бола. Мина се през три равенства, но и Гришо направи втората си двойна грешка и трябваше пак да спасява точка за пробив, като този път с минаващ бекхенд по правата китаецът сполучи - 0:1.

Жанг направи двойна грешка и сбърка форхенд за 30-30 в следващия гейм, но пък компенсираше като цяло с изящен начален удар. Гришо влезе в разиграване с хубав ретур, но на свой ред сгреши форхенд по обратния диагонал - 0:2. Димитров проведе коренно различно подаване и първо спечели темпово разиграване от основната линия, а после доминира с три поредни лесни точки от сервис - 1:2.

Жанг загуби разиграване в следващото си подаване, но пък компенсира с четири бързи точки от начален удар - 1:3. Гришо демонстрира впечатляващо ниво на сервис и на нула спечели гейма за 2:3. Българинът спечели две разигравания с темпови размени от дъното на корта, а после дочака непредизвикана грешка на съперника и стигна до точка за пробив. Фантастичен контраатакуващ бекхенд по диагонала осигури на Григор връщане на пробива - 3:3.

Три безпощадни сервиса и една елегантна къса топка изведоха Димитров до аванс от 4:3. Двамата размениха по един начален удар и Гришо се озова в положение 5:4, само че Жанг стигна до 30-0 с уверени сервиси и изглеждаше устремен към задържането си в сета. Двойна грешка на китаеца и два поредни страхотни форхенда на българина обаче доведоха резултата до 30-30. Стигна се до дюс, а след хубав ретур Димитров си издейства и сетбол още на посрещане. Поредица от подсечени бекхенди на българина провокираха съперника да сбърка и сетът приключи - 6:4.

Втори сет

Гришо спечели първия си сервис-гейм и после стигна до два брейк-бола, но противникът се постара да ги отрази и с началния си удар да си издейства израняване на резултата - 1:1. Подаванията на Димитров протичаха несравнимо по-бързо (с изключение на първото изобщо в мача, което продължи 7 минути и той допусна пробив), но този път Жанг имаше късмет в две разигравания и стигна до брейк-бол. Шансът беше отразен с втори-сервис с кик, а после без проблеми българинът поведе с 2:1.

Гришо не можа да се закачи за сервис-гейма на съперника и резултатът стана 2:2. Българинът заби два аса и като цяло безметежно стигна до 3:2 в своя полза. Два прекрасни ретура на топ ракетата ни провокираха грешки на азиатеца и при 0-30 напрежението беше у сервиращия. Фантастичен минаващ бекхенд с топспин осигури на Григор два брейк-бола, но Жанг доминираше и в двете следващи разигравания след свой сервис и си заслужи отразяването им.

Гришо изненадващо загуби разиграване за 30-30, но после заби ас с 125 км/ч. Неуспешен подсечен бекхенд го вкара в дюс, което създаде отново проблеми за топ тенисиста ни. Ас по правата в полето за равенство и поразяващ форхенд по диагонала осигруиха на Димитров аванс от 4:3.

Жанг спечели оспорван сервис-гейм, който обърна от 15-30 до щастлив завършек за себе си. Гришо пък отговори с два поредни аса, но после сбърка драйв-воле пред празен корт. Кадифено стоп-воле и завърващо бекхенд-воле по къс диагонал изведоха българина до аванс от 5:4.

Гришо нямаше късмет да поведе с 15-30 и вместо това съперникът му се възползва максимално от подаването си, за да доведе резултата до 5:5. Българинът не само не вкарваше първите си сервиси в следващия гейм, но и биваше жертва на страхотни ретури - Жанг стигна до два брейк-бола. Първият беше нетурализиран с начален удар и форхенд-уинър, а вторият - с изумителен печеливш форхенд от невъзможна позиция по правата, докато тича. С 30-ия си уинър Гришо стигна до авантаж, а с невърнат сервис си гарантира тайбрек - 6:5.

С подсечен бекхенд Димитров предизвика грешка, а после спечели темпово разиграване с помощта на мрежата и последващ форхенд-уинър по обратния диагонал за 0-30. Жанг намали изоставането си с китков къс диагонал от печеливш прав удар - 15-30, но после беше затруднен максимално от хубав ретур и сбърка - 15-40. Топ ракетата ни имаше два мачбола на посрещане, като първият беше отразен с перфектен сервис. Вторият обаче беше изпълнен в успех с прекрасна комбинация от минаващи бекхенд и форхенд - 6:4, 7:5 за 1 час и 36 минути игра.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти