Отново променят точковата система в WRC?

Изцяло новата точкова система, която беше въведена в началото на тази година в Световния рали шампионат (WRC) ще претърпи промени за сезон 2025. Целта пред ФИА е тя да бъде опростена, а промяната ще бъде гласувана по време на следващото заседания на Световния моторспорт съвет на ФИА (WMSC) през декември.

В момента точки се раздават на три отделни фази от всяко рали. Първата идва в края на съботния ден, когато първите десетима в моментното класиране получават точки по схемата 18-15-13-10-8-6-4-3-2-1, но само ако стигнат до финала на състезанието в неделя. В неделния ден има едно отделно класиране, в което първите седем получават от 7 до 1 точки, което е допълнение на точките, които се дават на най-бързите петима в пауърстейджа.

Нова точкова система в WRC за 2024 година

Идеята на тази система беше да направи неделните дни по-интересни и да се избегнат ситуациите, в които пилотите карат по-внимателно в сутрешните отсечки, за да пазят гумите си за пауърстейджа. В известна степен системата изпълни тази си цел, но пък си навлече гнева на отборите и пилотите, които не са доволни от факта, че победителят в ралито може да не е пилотът, който си тръгва с най-много точки.

Във ФИА са готови да махнат новата точкова система на WRC

Това вече се случи няколко пъти през тази година, включително и в рали „Централна Европа“ миналия уикенд. Тогава победителят Ойт Танак взе 22 пункта, а завършилият втори Елфин Еванс – 24, след като направи по-силна неделя.

С цел решаване на този проблем и цялостното опростяване на точковата система в WRC, на Световния моторспорт съвет ще бъде предложена промяна за гласуване. Отговорникът за WRC във ФИА Марина Дунаш обаче отказа да разкрие каква точно е тази промяна.

И шефът на Тойота се оплака от точковата система в WRC

„Имаме различни опции, които обсъждаме от началото на сезона. На всеки две седмици ние имаме среща на спортната група и дискутираме различни предложения, които идват от представителя на пилотите Скот Мартин (навигаторът на Елфин Еванс), от производителите и от промоутъра на шампионата. Ние смятаме, че разполагаме с решение, което да бъде представено на WMSC, с което всички малко или много са съгласни.„То ще бъде гласувано и може би ние ще имаме нова точкова система догодина. След като разгледахме различните предложения, ние съставихме екселски таблици, за да видим как би изглеждал шампионатът с всяка възможна система. Смятаме, че сме намерили възможно най-справедливото решение“, заяви Дунаш.

Класиране при пилотите в WRC след рали "Централна Европа"

„Основният приоритет на оригиналната промяна беше да гарантираме, че повече няма да има дискусии за неделните дни. Естествено тя създаде други дискусии и сега ние ще се опитаме да ги решим и тях с това предложение, което цели да опрости точковата система“, коментира директорът за пътните състезания към ФИА Андрю Уитли.

Снимки: Red Bull Content Pool

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти