Цунода може да тества за Ред Бул след Гран При на Абу Даби

Юки Цунода е на път да получи шанса, който чака откакто дебютира във Формула 1 в началото на 2021 година, а именно да тества болид на Ред Бул.

Това може да се случи след финалния старт за сезон 2024, по време на официалния еднодневен тест, който ще се проведе на пистата „Яс Марина“ в Абу Даби. В него всеки тим трябва да използва и двете си коли, една от тях трябва да бъде пилотирана от пилот, който има валиден суперлиценз с цел тестване на гуми, а другата от млад състезател, който има по-малко от три старта във Формула 1.

Защо пропадна състезанието за новаци във Формула 1?

По време на изминалия уикенд за Гран При на САЩ се появи информация, че Хонда натиска Ред Бул да даде шанс на Цунода да тества за тима.

Доктор Марко потвърди още един кандидат за мястото на Перес

„Ние вярваме, че той има таланта. Разбира се решенията за пилотите са на отбора, но като партньор, ние настояхме Цунода да получи шанса да тества колата на Ред Бул. Ние искаме той поне да получи възможността да покаже на какво е способен. Говорих директно и с Кристиан (Хорнър) по този въпрос. Той не изключи тази възможност. Нищо не е решено още, но аз смятам, че ние трябва да процедираме правилно“, каза президентът на Хонда Рейсинг Корпорейшън Коджи Уатанабе в Остин.

Попитан дали това може да се случи, моторспорт съветникът на „Биковете“ доктор Хелмут Марко заяви: „Ние имаме планове за теста в Абу Даби. Но имаме различни пилоти, знаете. Имаме на пример (Исак) Хаджар, а вече и Лиам (Лоусън).“

До момента в своята кариера Цунода е тествал и състезавал само и единствено за втория отбора на Ред Бул – Алфа Таури/РБ. Това обаче може да се промени в края на годината, ако Макс Верстапен и Серхио Перес изберат да не карат на теста в Абу Даби. В такъв случай японецът може да седне зад волана на RB20, а Лоусън да кара колата на Рейсинг Булс. А колкото до колите, които трябва да се управляват от млад пилот, то Ред Бул има богат набор от такива състезатели в своята програма. В този списък влизат претендентът за титлата във Формула 2 Хаджар, Аюму Иваса и дори бившият шампион във Формула Е Джейк Денис, който е симулаторен пилот на Ред Бул.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти