Водещи тенисисти са против решението за треньорска помощ по време на мачове

Двама водещи играчи се изказаха против решението на Международната федерация по тенис (ITF) да разреши треньорската помощ в мачовете от началото на следващия сезон.

ITF обяви вчера, че състезателите ще могат да се съветват с личните си наставници по време на срещи след 1 януари следващата година, а това е прието на годишното Общо събрание на организацията по-рано през месеца след консултация с тенисисти, треньори и съдии.

От Международната федерация са преценили, че промяната в правилото ще направи тениса "по-честен и потенциално по-интересен".

Финалистът от Откритото първенство на САЩ и шести в световната ранглиста Тейлър Фриц (САЩ) разкритикува решението с публикация в социалната мрежа "Х" с думите: "Може ли да спрем да унищожаваме психическия/стратегически аспект на спорта, МОЛЯ".

Бившият номер 10 в класацията на АТР Денис Шаповалов (Канада) също не скри, че не приема това решение на ITF.

"Тенисът е специален, защото си сам на корта. Защо се опитват да променят красотата на тази игра?", пита Шаповалов в "Х".

Изпълнителният директор на Международната федерация Стюърт Милър счита, че  нововъведението е за добро, още повече, че то е консултирано със състезатели, треньори и съдии.

"Играчите чувстват, че решението е положително и ще направи турнирите по-интересни за тях. Треньорите са на мнение, че то ще помогне на тенисистите да развият още играта си и ще повиши статуса на професията им. Съдиите пък считат, че това ще им помогне да се концентрират върху действията на корта за вземането на по-правилни решения, а не да се занимават да следят дали треньорите помагат, или се опитват да подсказват регламентирано по време на мачовете", заяви Милър.

Още от Тенис

Виж всички