Арате с коментар за Европейското в София: Можехме и повече

Старши треньорът на националния ни отбор по бокс за мъже Жоел Арате направи своя анализ на изминалото европейско първенство до 23 години в София. България се отличи с пълен комплект медали при мъжете на шампионата. Радослав Росенов (60 кг) спечели трета поредна титла в тази възраст. Уилиам Чолов грабна сребърен медал при 75-килограмовите, като това е второ отличие за него след бронза през миналата година в Будва (Черна гора). Дебютантът Румен Руменов (67 кг) се окичи с бронз.

„Като цяло съм доволен, но можеше и по-добре. Спечелихме три медала, което е много добър резултат на Европейско първенство. Видяхте, че конкуренцията наистина беше изключително сериозна, дойдоха световни и европейски шампиони. Можехме поне още един медал да вземем, но Микита (Горбатенко) загуби в напълно равностоен мач, а освен това той беше и болен по време на турнира. Ясен Радев не успя да вземе участие на шампионата, който също бе потенциален финалист.

Шампионът Росенов: Взех това, което трябваше

"Поздравления за Радослав Росенов. Изигра цели пет мача, показа много добра физическа форма и заслужено спечели златния медал. Целта пред него е да стане четирикратен европейски шампион в тази възраст, той вече има три титли. Няма друг такъв случай в историята и съм убеден, че догодина ще го направи. Много съм доволен и от Уилиам Чолов. Направи здрав мач на финала с украинеца, за мен напълно равностоен и съм малко учуден, че съдиите не му дадоха третия рунд. Но сребърния медал също е напълно заслужен. Радвам се и за Румен (Руменов), който спечели бронз. Той е младо момче, тепърва играе на подобен шампионат, в тази възраст. Има потенциал, трябва да продължи да работи, за да се развива. Страхотен малшанс на полуфинала при него, с тази аркада, която се получи в края на първия рунд. Изцяло съдийско решение да дадат 3:2 за арменеца. Това бе равен рунд, можеше и да е в наша полза"

Радослав Росенов с приза за №1 в Европа

"Благодаря на президента на федерацията Красимир Инински, на министерството на спорта за подкрепата. Благодаря на моя екип, с който свършихме много добра работа, както и на треньорите по клубовете. И на това първенство се видя, че имаме голям потенциал и с правилна работа ще продължим да развиваме боксьорите към голямата цел – Олимпийските игри в Лос Анджелис 2028“, обобщи ситуацията треньорът Жоел Арате.

Снимки: БФ БОКС/Startphoto.bg

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти