Маркес излъга Мартин и спечели в Австралия, Баная остана трети на "Филип Айлънд"

Марк Маркес излъга Хорхе Мартин в битката за победата в Гран При на Австралия в MotoGP и записа своя трети триумф за сезона в кралския клас. За него това е пета победа на „Филип Айлънд“ и четвърта в MotoGP. Освен при големите, испанецът има триумф на австралийското трасе и в най-малкия клас, тогава до 125 кубически сантиметра, през 2010 година.

Маркес прекара 12 обиколки плътно зад Мартин преди да започне да го атакува истински в 24-ия от 27 тура. Първата атака на пилота на Грезини Дукати дойде след лека неточност на Мартин на изхода от четвъртия завой, след което на старт-финалната права Мартинатора си върна първата позиция.

Още в средата на 25-та обиколка обаче Маркес беше категоричен с едно много късно спиране за четвъртия завой, когато дори принуди Мартин леко да изправи мотора си. Впоследствие Мартинатора реши да заложи на сигурното, да не влиза в по-ожесточен дуел с Маркес и да стигне спокойно до финала.

Въпреки че не спечели днес, Мартин си тръгва в добро настроение от Австралия, тъй като в спринта и състезанието на „Филип Айлънд“ той успя да удвои своя аванс пред Франческо Баная в битката за титлата. Днес Баная завърши на третото място и загуби четири пункта от Мартин. Световният шампион се опита да се закачи за Маркес и Мартин, но бързо осъзна, че не може да поддържа тяхното темпо и на финала завърши на 10.1 секунди зад победителя.

В подножието на почетната стълбичка остана Фабио Ди Джанантонио, а в топ 10 влязоха още Енеа Бастианини, Франко Морбидели, Брад Биндър, Маверик Винялес, Фабио Куартараро и Раул Фернандес. Единственият представител на домакините Джак Милър завърши на 11-то място, а точки от 17-ия дълъг старт за годината взеха още миналогодишният победител в Гран При на Австралия Йоан Зарко, Алекс Ринс, Лука Марини и Алекс Маркес.

В генералното класиране в MotoGP преди финалните три кръга за годината лидер с актив от 424 точки е Мартин, втори с 404 е Баная, а трети с изоставане от 79 пункта е победителят от Гран При на Австралия Марк Маркес.

Пълно класиране при пилотите в MotoGP след Гран При на Австралия

Дуелът за титлата между Мартин и Баная ще продължи още следващата седмица с Гран При на Тайланд на пистата „Бурирам“, където преди 12 месеца Мартин спечели след един страхотен трибой с Баная и Биндър.

Най-интересното от Гран При на Австралия в MotoGP:Старт - Отлично потегляне за Мартин, който с лекота запази първото си място пред Бедзеки и Баная, който за момент излезе на второто място, но след това моторът му се разтресе в подхода за първия завой и беше задминат от Бедзеки. Марк Маркес пък превъртя задната гума и потъна до седмата позиция.

1/27 - Маркес си върна едно от загубените места, след като изпревари Бастианини в шестия завой.

2/27 - Морбидели атакува Баная за третото място в четвъртия завой, но отвори прекалено много кривата и не само, че не спечели позиция, но и беше изпреварен от Биндър.

4/27 - Грешка на Биндър в първия завой, която му коства позиция от Морбидели и позволи на Марк Маркес да го атакува успешно в четвъртия завой. В същото време Бедзеки мина през дългата обиколка, за да изтърпи наказанието, което му беше дадено след катастрофата с Винялес вчера. След наказанието си италианецът се върна на пистата на седмото място, зад Бастианини.

5/27 - Точно обиколка след като изтърпя своето наказание, Бедзеки допусна грешка в четвъртия завой и се озова на земята, с което напусна битката в челото.

6/27 - Марк Маркес с успешна атака срещу Морбидели в първия завой, за да влезе в тройката, на 0.8 зад Баная, който имаше сходен пасив от лидера Мартин.

8/27 - Марк Маркес започна да топи пасива си спрямо Баная, след като записа три поредни най-бързи обиколки, за да се доближи на 0.5 от световния шампион. По-назад Ди Джанантонио атакува Бастианини за шестото място в острия десети завой, но пилотът на VR46 отвори прекалено много кривата, което позволи на Бастианини да запази позицията си.

10/27 - Маркес се залепи за Баная и дори се подаде от вътрешната страна на италианеца в подхода за първия завой, но се отказа от тази доста рискова маневра.

11/27 - Маркес отново зае вътрешната траектория в зоната за спиране за първия завой, но и този път трябваше да се откаже от атаката си срещу Баная. Двамата се движеха на 0.6-0.7 зад лидера Мартин.

12/27 - Мартин изпусна идеалната линия в първия завой и беше застигнат от Баная и Маркес като Баная дори го задмина в завой №3. Още в четвъртия завой обаче Мартинатора контрира, което пък позволи и на Маркес да мине пред Баная.

14/27 - Баная изостана леко от Мартин и Маркес, но разликите между тримата водачи си оставаха минимални. Основното изоставане на Баная идваше в последния завой, в който Мартин и Маркес успяваха да поддържат по-вътрешна траектория и съответно ускоряваха по-добре за старт-финалната права.

15/27 - Ди Джанантонио пробва атака срещу Биндър за петото място в четвъртия завой, но както често се случва в тази остра крива, италианецът спря много късно и всъщност вместо да спечели позиция, той загуби такава от Бастианини.

17/27 - Темпото на двамата водачи започна да се повишава и те се откъснаха със секунда пред Баная. Самия Мартин и Маркес бяха разделяни от само 0.2 секунди.

18/27 - Грешка на Баная в началото на обиколката го дръпна с още половина секунда назад от лидерите. Добрата новина за световния шампиона беше, че четвъртият Морбидели се движеше с по-ниско темпо от него. Разликата между тях двамата беше повече от 7.0 секунди.

20/27 - Баная изглежда беше започнал да кара на сигурно, тъй като пасивът му от двамата лидери, които продължаваха да летят по пистата, достигна 2.7.

23/27 - Въпреки че вече толкова време караше като залепен за Мартин, Маркес така и не успяваше да изгради същинска атака срещу лидера, а двамата вече водеха с 4.8 пред Баная.

24/27 - Маркес успя да принуди Мартин да допусне лека грешка на изхода от четвъртия завой, което позволи на пилота на Грезини да поведе три тура и половина преди финала.

25/27 - Мартин си върна първото място със смело изпреварване в първия завой, но в четвъртия Маркес спря много късно и принуди Мартин да изправи леко мотора, за да избегне контакта. Този ход позволи на шесткратния шампион отново да поведе.

26/27 - Мартин се подаде леко от вътрешната страна във втория завой, но реши да не рискува с глупава атака.

Финал - Марк Маркес спечели третата си победа за сезона в MotoGP, Хорхе Мартин завърши втори в Австралия, а Пеко Баная допълни подиума на „Филип Айлънд“.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти