Десет от Милан удържаха победата срещу Удинезе в мач със спорно съдийство

Отборът на Милан се завърна на победния път по изключително драматичен начин, след като спечели с минималното 1:0 като домакин на Удинезе в двубой от осмия кръг на Серия "А". Единственото попадение беше отбелязано от получилия шанс за изява Самуел Чуквуезе в 13-ата минута.

Цялото внимание обаче беше насочено към Даниеле Кифи и останалите от съдийската бригада. Причината е, че мачът беше пълен с дискусионни реферски отсъждания в ущърб на двата отбора като червения картон на Тижани Райндерс в 29-ата минута и отменения изравнителен гол на Кристиан Кабаселе в добавеното време.

Пауло Фонсека предприе цели пет промени сред своите титуляри след злощастната загуба с 1:2 от Фиорентина. В отбраната единствено десният бек Емерсон Роял запази своето място. Този път централната двойка беше оформена не от Матео Габия и Фикайо Томори, а от Малик Тиау и Страхиня Павлович, докато Филипо Терачано замести наказания ляв бек Тео Ернандес. В предни позиции отсъстваха Рафаел Леао и Тами Ейбрахам, които бяха заменени съответно от Чуквуезе и Ноа Окафор. Капитанската лента на "росонерите" беше на ръката на вратаря им Майк Менян. Гостите пък бяха подредени в 3-5-2 с Икер Браво и Лоренцо Лука като нападатели.

Още в първите секунди Санди Ловрич се опита да се разпише, но шутът му се оказа неточен. Първият удар на домакините пък дойде в 9-ата минута, когато Мадука Окойе се справи с изпълнението на Окафор. В 13-ата минута именно швейцарският национал предприе дрибъл, като подаде топката на Пулишич, а той я насочи към непокрития Чуквуезе, който откри резултата с удар по земя.

Пет минути по-късно Кингсли Ехизибуе опита да възстанови равенството с далечен изстрел, който обаче не беше проблем за Менян. Мората бързо отговори с удар с глава, който беше спасен от Окойе. Малко след това Тижани Райндерс се отчете с пропуск след изпълнение на корнер. В 29-ата минута именно полузащитникът беше изгонен с директен червен картон. При въпросната ситуация Ловрич падна точно пред наказателното поле на домакините при съприкосновение с Райндерс в надпревара за топката. Това беше достатъчно за Кифи да отстрани нидерландеца от игра, а проверката с ВАР потвърди неговото решение.

При последвалия пряк свободен удар Джордан Земура прати топката покрай вратата. В 44-тата минута Ехизибуе се разписа с глава, но попадението не беше зачетено поради негова изключително тънка засада.

В 52-рата минута Сулейман Туре настъпи грубо Чуквуезе, но дори не получи картон. Малко след Това Ехизибуе стреля с глава, но го направи неточно. В 57-ата минута настана суматоха в наказателното поле на Милан, като Менян изби топката от главата на Лоренцо Лука, а след това Павлович блокира удар на Кристиан Кабаселе. Последва проверка с ВАР за възможна дузпа, но до такава не се стигна. Малко по-късно гостите имаха претенции и за игра с ръка на Павлович, но Кифи отново не посочи бялата точка.

В 72-рата минута влезлият от пейката Юрген Екеленкамп отправи удар, при който топката мина над вратата на домакините. Три минути по-късно Окойе спаси удар на Пулишич, след което резервата Тами Ейбрахам се спъна при опита си за добавка, падна и нарани дясното си рамо. Така нападателят беше заменен едва няколко минути след появата си на терена. Последваха неуспешни удари на заменилия го Рубен Лофтъс-Чийк и съперниковите играчи Яка Бийол и Кабаселе.

В 7-минутното добавено време се стигна до поредното и последно дискусионно решение на съдийската бригада в мача. При разбъркване в наказателното поле на домакините Менян спаси удар на Екеленкамп, но секунди по-късно Кабаселе с глава прати топката в мрежата. Последва продължителна проверка с ВАР, при която Кифи прегледа наново ситуацията и реши да отсъди милиметрова засада на Екеленкамп, което осигури крайния успех на домакините след 102 минути игра.

Така Милан събра 14 точки и поне за кратко се настани на третото място в класирането преди мачовете на своите конкуренти от кръга. Удинезе пък се свлече на шестата позиция, оставайки с 13 пункта.

МИЛАН - УДИНЕЗЕ 1:01:0 Чуквуезе (13')Милан: Менян, Емерсон, Тиау, Павлович, Терачано, Фофана, Райндерс, Пулишич, Мората, Чуквуезе, Окафор

Удинезе: Окойе, Кабаселе, Бийол, Туре, Ехизибуе, Ловрич, Карлстрьом, Сарага, Земура, Браво, Лука 

Още от Футбол свят

Виж всички