ФИА вдига рязко тавана на бюджетите във Формула 1

За сезон 2026 отборите във Формула 1 ще действат при много по-висок таван на бюджетите, съобщи ВВС Спорт. Таванът ще се промени от 135 милиона долара сега на 215 милиона долара за 2016. Решението е на Съветът по моторни спортове на ФИА и е взето в четвъртък.

Отборите от доста време искат увеличаване на парите, както заради инфлацията и по-големите приходи, така и заради нарастващите разлики в стандарта на живот в отделните държави.

Верстапен се върна в челото на Формула 1 и ще стартира първи в спринта в Остин

За 2026 дебютантът Ауди ще получи по-висок таван на бюджета заради това, че базата на тима е в Швейцария, където разходите за заплати на механиците и инженерите са с 35-40% по-високи от тези във Великобритания и Италия, където са базирани останалите 9 отбора във Формула 1.

ФИА: Няма как да докажем дали Ред Бул са нарушавали правилата за закрития парк

Покачването на инфлацията след коронавирус пандемията накара отборите да притиснат ФИА с искане за по-висок таван на бюджетите, а сега към това се добавят и сериозно нарасналите приходи на тимовете, което им позволява да харчат повече.

Мекис с непохватни обяснения за конфузната раздяла с Рикардо

Според ФИА, средната заплата в трите най-големи отбора във Формула 1 е 90 000 лири годишно, докато в Заубер средната годишна заплата е 125 000 лири, когато се пресметне от франкове в британската валута. Новият шеф на Ауди Матиа Биното вече потвърди, че без корекция на тавана на бюджетите, дебютантът, който сложи ръка на Заубер, няма да може да догони съперниците си. Според Биното, само от разликата в стандарта на Швейцария и другите страни, тимът му ще разполага с 20 милиона долара по-малко в рамките на един сезон.

Беарман ще кара за Ферари, а не за Хаас в Мексико

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти