Верстапен се върна в челото на Формула 1 и ще стартира първи в спринта в Остин

Макс Верстапен се върна в челото на Формула 1, след като спечели квалификацията за спринта на „Пистата на Америките“ в Остин.

Световният шампион си гарантира първата позиция на старта за късото състезание в Тексас с време от 1:32.833, което беше с 0.012 по-добро от това на Джордж Ръсел, който малко изненадващо стигна до второто място. Двамата бяха единствените, които слязоха под 1:33 в решителната част на битката за полпозишъна днес.

Втората редица ще си разделят Шарл Леклер и Ландо Норис, които изостанаха със съответно 0.226 и 0.250 от Верстапен. Карлос Сайнц, който беше най-бърз в тренировката преди квалификацията за спринта, ще стартита пети, а до него на третия ред ще се нареди Нико Хюлкенберг.

За разлика от Ръсел, Люис Хамилтън не беше доволен от тактиката на Мерцедес за ранно излизане на пистата в SQ3 и седемкратният световен шампион остана едва седми в решителните осем минути на битката за полпозишъна. Кевин Магнусен ще прави компания на британеца на четвъртата редица, а на петата ще застанат Юки Цунода и Франко Колапинто.

Серхио Перес ще бъде първи извън топ 10 на стартовата решетка за спринта, след като мексиканецът беше с 0.192 по-бавен от Цунода в спора за последното място в SQ3. Заедно с него елиминирани в края на SQ2 бяха още Пиер Гасли, Ланс Строл, Фернандо Алонсо и Лиам Лоусън.

Последните трима практически останаха без времена, след като загубиха своите единствени летящи обиколки заради излизания извън границите на пистата. Те бяха подредени спрямо класирането си в края на SQ1. В нея Строл завърши седми, Алонсо беше десети, а Лоусън - 12-ти.

Голямата жертва на SQ1 беше Оскар Пиастри, който остана на 16-то място, на 0.016 зад Гасли в спора за последното място във втория сегмент. Австралиецът се озова в зоната на изпадащите след като не направи достатъчно добра първа летяща обиколка, а във втората си излезе извън границите на пистата в завой №19 и съответно загуби времето, което щеше да го класира седми.

Заедно с австралийския пилот елиминирани в края на първата фаза бяха Естебан Окон, Алекс Албон и съотборниците в Заубер Валтери Ботас и Гуаню Джоу, които ще заемат традиционните си позиции в дъното на стартовата решетка. За Албон отпадането дойде след едно завъртане в 19-ия завой в неговата втора бърза обиколка, в която той се движеше в график до се класира сред първите 15 и да продължи към SQ2.

Спринтовото състезание за Гран При на САЩ, 19-ти кръг за сезон 2024 във Формула 1, е предвидено за 21:00 часа българско време днес. То ще бъде с продължителност от 19 обиколки и само първите осем в него ще вземат точки за генералното класиране.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти