Стан Вавринка върна годините назад с исторически успех в Стокхолм

Ветеранът Стан Вавринка изигра страхотен двубой в четвъртък вечерта на BNP Paribas Nordic Open, за да стане най-възрастният четвъртфиналите в историята на турнира в Стокхолм. 39-годишният швейцарец, който участва с “уайлд кард”, напомни за най-добрите си дни на корта и успя да отстрани Алехандро Давидович Фокина (Испания) с 6:4, 3:6, 7:5. Така той постигна последователни победи в АТР Тур за първи път от US Open 2023.



Вавринка на два пъти се върна след пробив в решаващия трети сет, но с много смела игра се пребори за победата след два часа и 12 минути ожесточена битка на корта.

“Много съм щастлив, че успях да спечеля този мач. Изправих се срещу много труден съперник, но нивото ми на игра беше добро и чувството да постигна две последователни победи тук е страхотно. Атмосферата беше невероятна, пълна зала. Благодаря на всички, че вдигахте толкова много шум“, заяви Вавринка.

Вавринка, бивш №3 в световната ранглиста, се възползва от слабия седми гейм на испанеца преди да затвори първия сет с лекота. След това Давидович Фокина повиши нивото си и изигра почти безупречна втора част, в която спечели 89% (16/18) от точките след първи сервис. 25-годишният испанец обаче не съумя да се възползва от инерцията си и решаващият трети сет предложи много емоции на зрителите. В крайна сметка Вавринка се възползва от ненавременна двойна грешка на Алехандро и стигна до мачбол, който му бе достатъчен за успеха му в този мач.

В следващия кръг носителят на три титли от турнири от Големия шлем ще се изправи срещу Андрей Рубльов. Руснакът, поставен под №1 в схемата, започна с категорична побеса с 6:1, 6:4 над Александър Мюлер.

Рубльов не трепна през цялата битка, по време на която отбеляза 17 уинъра и спаси и трите точки за пробив, пред които се изправи-. В момента руснакът е осми в класацията за Финалите на АТР в Торино, като води пред деветия Алекс де Минор само с 275 точки.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти