Румениге за Компани, Нойер, Мюлер, новите формати и повторната среща с Флик и Левандовски

Членът на Надзорния съвет на Байерн (Мюнхен) Карл-Хайнц Румениге даде дълго интервю пред "Кикер", в което говори по различни теми.

За клубните легенди Мануел Нойер и Томас Мюлер той каза: "Не знам дали ще удължим контракта на Мануел Нойер, но всички са наясно колко важен е за Байерн. Удивително е как сега той се върна към стила на футбола на Пеп Гуардиола.

Създадохме наследство с определени играчи. Томас Мюлер е един от тях. Когато изпревари Сеп Майер като рекордьор по мачове за Байерн, получи дървена фигура, защото можеш да изваяш само такъв играч. Смятам, че за Байерн би било добре да убеди някои от играчите, които все още са на терена, да помислят за втора кариера в мениджмънта. Точно както направиха Франц Бекенбауер, Ули Хьонес и аз. Вярвам, че те ще го направят“.

Награда на Европейската клубна асоциация ще носи името на Румениге

Той влезе в детайли и за събития вътре в Байерн (Мюнхен), като обяснява, че Пеп Гуардиола е имал голяма роля за назначението на Венсан Компани за треньорския пост на баварците. Дългото търсене на наставник на баварците реално е завършило с телефонен разговор на Румениге с актуалния мениджър на Манчестър Сити и той с ентусиазъм е препоръчал белгиеца.

"Не сме се месили в работата на Макс Еберл и Кристоф Фройнд по намирането на нов треньор. Казах на Пеп, че имам нужда от анализ, който е автентичен и честен. След това говорихме по телефона почти два часа. Накратко: той каза, че е 100% убеден и че Венсан Компани е абсолютно правилният треньор за Байерн", каза Карл-Хайнц Румениге по въпроса.

"За мене има един отговор на въпроса дали публиката приема отбора. Това се вижда, когато децата ритат по улицата или на двора и си избират идоли от нашия отбор. Тогава значи, че сме на прав път", заяви още легендата на германския футбол.

“Следващата седмица ще има повторно събиране, когато срещнем Барселона на Ханзи Флик и Роберт Левандовски. Ханзи е много добър треньор.  Не можеш да спечелиш седем трофея за година и половина, ако не си добър треньор. С течение на времето Ханзи стана жертва на Германския футболен съюз, който по онова време беше напълно нестабилен. Той има нужда от хора, на които може да се довери - и съжалявам, с цялото ми уважение, но във федерацията той нямаше такова доверие. Тогава му казах: „Бъди внимателен. Справя се отлично в Барселона, щастлив съм за него.

Назначението на Тухел начело на Англия е добра новина за Байерн

Има няколко трансфера, които бяха от съществено значение за клуба. Един от тях беше трансферът на Роберт Левандовски. Той е машина за голове и наистина добър човек. Никога не съм виждал по-честен играч от него. Мога да говоря с него за всичко. Винаги ми даваше честен отговор - и то не такъв, който е предварително подготвен или в негова полза. Трябва да разберете, че това не е съвсем обичайно, защото моята работа беше да насърчавам доброто за клуба, а не само това, което е добро за него. С него можеш да обсъждаш футбола на изключително високо ниво, а освен това е и изключително умен“.

Румениге говори и по доста други теми, като например новите формати на Шампионската лига и на Световното клубно първенство.

“Старата групова фаза на Шампионската лига беше скучна, защото нещата се решаваха след четвъртия кръг. Сега дори за добрите клубове е по-трудно да се класират. Това, което е по-трудно, е по-емоционално. Убеден съм, че феновете постепенно ще оценят повече новата фаза на лигата.

Този турнир за Световното клубно първенство, който ще има нов формат за първи път през следващата година, ще изпълни хората с ентусиазъм. Убеден съм, че това ще бъде добър турнир. А и няма да писне на никого, защото ще се провежда само на четири години”.

Румениге говори и за натоварения график от мачове, от който се оплакват все повече и повече играчи и треньори: “За мен е много интересно, че играчите в Англия се оплакват, тъй като там имат “лукса” на Купата на лигата и лига с 20 отбора. Разбирам тази дискусия. Но играчите и техните агенти сами са се вкарали в този капан. Като искат все повече и все по-високи заплати, те принуждават клубовете да генерират все по-високи приходи. А откъде идват тези приходи? Чрез повече мачове. И затова казвам: трябва да седнем с всички участници и да обсъдим без емоции какви механизми са ни необходими, за да върнем по-сериозните и рационални времена - включително по отношение на бизнеса“.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти