Финансовото състояние на Севиля е притеснително, алармират в Испания

Седемкратният победител в Лига Европа и Купата на УЕФА Севиля навлиза в опасна дългова спирала, пише “Марка”. Клубът е регистрирал близо 82 млн. евро загуби през последната финансова година и повече от 65 млн. евро отрицателен капитал.

Това се дължи на слабите игри в Европа в последните години, още по-неубедителното представяне в Ла Лига, както и на сериозните заплати в отбора. Освен това Севиля не е осъществил кой знае какви изходящи трансфери. Че нещата не са добре финансово в клуба се видя, когато бяха обявение таваните за заплати в испанския елит, като андалусийци имаха изключително ниско ограничение.

Клубът се опитва от няколко месеца да се приспособи към новата си икономическа реалност, въпреки че в този процес сметките продължават да страдат от годините в Шампионската лига. Тогава в Севиля са харчили повече, отколкото са печелили, вместо да следват повече консервативна икономическа политика, след първата трудна ситуация, белязала идването на Covid-19, когато повечето клубове излязоха на загуби.

Клубът е загубил 41.4 млн. евро по време на пандемията (и спечели Лига Европа), през следващата загубите са били 24.8 млн. евро, а през последната - 19.3 млн. Тези 85,5 милиона за три години сега се добавят към 81,7 милиона от миналата година. С две думи - Севиля напоследък само губи пари, и то немалко, а това винаги не свършва добре.

Севиля зарадва легендата Навас с триумф в Ел Дерби

Двата заема, одобрени от клуба и обявени преди почти година от президента, които представляват около 108 милиона в икономическа инжекция, ще помогнат на Севиля да бъде в състояние да се изправи пред краткосрочните дългове, които се натрупват. Проблемът сега се издига на корпоративно ниво, тъй като Съветът на директорите е в малцинство, когато става въпрос за гласуване на сметките и управлението на неговите директори. И всичко това е с плановете за такива важни проекти като построяването на нов клубен стадион на мястото на “Рамон Санчес Писхуан”.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти