Новият шеф на "червените": ЦСКА е институция! Нямам капчица съмнение в нашия успех

Новият изпълнителен директор на ЦСКА - София Радослав Златков даде първата си пресконференция, след като започна работа в Борисовата градина. Той представи своята визия за развитие на "червените" в следващите години и запозна футболната общественост със структурата на клуба.

Златков коментира актуалните теми, свързани с реконструкцията на стадион "Българска армия" и подобренията на базата в Панчарево. Той е категоричен, че има много неща, които трябва да бъдат подобрени в клуба, но е наясно, че за да се случи това, е необходимо време.

"Изключително съм горд и щастлив да поема голямата отговорност да изпълнявам поста изпълнителен директор на ЦСКА. Пред нас има ясно поставени цели и задачи. На първо място - европейски отбор и европейски резултати. Да построим нашия европейски дом. Да изградим една детско-юношеска школа като инфраструктура по модерна европейска методология. Да създадем новите Христо Стоичков, Димитър Бербатов, Стилиян. Да се гордеем с тях в нашия отбор, а след това в националния отбор и по европейските първенства. Не само спортисти, а хора. Тренировъчната база в Панчарево също.

Абсолютно наясно съм колко трудна е задачата, поставена пред нас. Не съм наивник. Всеки, който смята, че ще дойде магьосник и с един допир ще върне славата на нашия велик отбор, е наивник. Това не е възможно. Последните години не се представяме на нивото, което заслужава ЦСКА. ЦСКА не може да бъде гледан само в контекста на собственото си представяне. Ние сме победители, oт нас се очаква повече. Да, трудно е, не може да стане за месец-два-година, но ние трябва да изградим здравите основи. Те се градят от страшно много различни специалисти, с различни умения. Ние се нуждаем те да са най-добрите.

ЦСКА е институция! Тя стои здраво върху четири основни големи колони. Не трябва да забравяме нашата славна история и никой не я забравя. Един разклатен стълб - армейските ценности - морал, чест и доброта. С помощта на цялата червена общност, на всички нас, ние ще подкрепим фундаментите и ще издигнем ЦСКА там, където заслужава. Ние ще сме проактивни, така че открито да споделяме това, което се случва с нашия любим отбор. Трансформирал съм огромни компании и нямам капчица съмнение в нашия успех", започна Златков.

Един клуб няма как да не функционира като бизнес организация с точни и ясни цели. Ние не тръгваме от нулата, просто сме забавили темпото спрямо Европа. Виждате как се развиват другите отбори. В САЩ нещата са маркетинг ориентирани. Целият цифров свят - всички аналитики, които ги има. Футболът, като индустрия, е изостанал в цифрово отношение. Има много неща, които могат да се направят. За мен е изключително важно инфраструктурата, която строим, и школата. Най-вече методологиите и децата, които създаваме и ще създаваме. Обучението на треньорите също. Трябва да помогнем първо на себе си. Те после да предадат своето познание и морални ценности към децата. Всичко, което е валидно за "А" отбора, да бъде пренесено надолу. Трябва да има постоянство и много работа. Аз обичам да съм победител!

Ще положа максимални усилия да вляза бързо в детайла. Вярвам, че трябва да има много точно и ясно начертан план. Ще срещаме много препятствия, въпросът е да ги преминаваме, да анализираме това, което ще допуснем като грешки, да имаме много точни и ясни мерители. Може да управляваме това, което познаваме. Трябва да има правила, които се спазват от мен до последния човек вътре в организацията. Всички могат да дискутират с мен всякакви въпроси, но съм безкомпромисен, когато трябва да се наложи желязна дисциплина. Дисциплината е това, което ще ни помогне", добави той.

Никога няма да чуете от мен критични думи по отношение на миналото. Всеки един, който е бил или е в ЦСКА, независимо дали е собственик, ръководител, треньор или играч, той е допринесъл нещо за историята на ЦСКА. Кой повече, кой по-малко. Възловият момент е как се повежда този отбор за целите, които сме си поставили. Директорите продължават да имат същите задължения. Аз имам пълната свобода да направя промените, които смятам за нужни. Това е една от основните причини, която ме привлече - свободата, която ми е дадена в името на голямата цел. Ще се обърнем след известно време назад и няма да познаем откъде сме тръгнали - всички ще сме горди от това, което е постигнато. Твърдо вярвам в това. 


Първо говорих с Александър Томаш, след това се върнах в офиса и нещото, което започнах, е вътрешен одит на различните процеси и документи. Целта е не да се сменя нещо, което съществува, а да се надгражда. Всеки ме вижда до него. Задачи, цели, контрол.

Моите правомощия са абсолютно 100 %-ови - в смяната, назначаването или освобождаването на различни членове на екипа. Моята преценка е чисто мениджърска - дали се изпълняват целите, поставени пред клуба. Скаутското звено ще търпи надграждане. Първото нещо, което направих със скаутското звено, беше процесът - кога започва, колко започва, кога трябва да свърши, какво качество на селектирани играчи и от кои пазари. Нещата се правят по правилния начин, просто се нуждаем от време, което нямаме. Трябва да сме реалисти.

Това, което ще се опитам да направя, е да върнем семействата на стадионите. Да видим родителите с техните деца. Да видим сериозна и продуктивна дискусия между различните фенове. Аз лично не съм фен, не съм ходил редовно на мачове. Това, което мога да кажа, е, че вече ще ходя. Гледах доста изяви както на ръководители на различни отбори, така и различни мачове. Има какво да се надгражда.

Трансферният прозорец е отворен и персонални промени ще има. Когато настъпи времето, ще разберете. Дали са много директорите, няма значение. Въпросът е какви функции изпълняват и колко точно и ясно са разпределени отговорностите им.

Изключително важено е моделът да бъде устойчив. Приходните потоци са стандартни във футбола. На първо място това са самите трансфери в двете посоки. Второто голямо перо са резултатите. Колкото отборът е по-добър, толкова повече феновете се радват. Оттук ставаме по-интересни за рекламодателите. Телевизионни права, членски карти, лоялна програма, билети, магазин. Всеки един от компонентите, със своята тежест, ще допринесе за успеха на този бизнес проект. Всички сме наясно, че това е процес, който е доста дълъг. Ще съм горд, когато постигнем това нещо, просто изисква време.

Едно от първите неща, които се структурира, е работата с цялата червена общност. По различен начин се комуникира с феновете. Стадионът ще е с най-високо ниво на сигурност. Практики, които са взаимствани от най-добрите стадиони и първенства. Нямайки време, ние трябва да адаптираме колкото се може по-добре и по-бързо тези практики. Естествено, да ги надграждаме.

Пускат специален сайт за строежа на "Армията"

Това е капацитетът на стадиона. Той не може да бъде надграден. Всяка една промяна ще доведе до промяна на разрешителни, което по никакъв начин не може да се случи. За мен най-важното е да го изградим достатъчно качествено и да е максимално близо до бюджета и навреме. Ще има определени мачове, в които капацитетът няма да достига, но това са единични събития. Планира се да поеме средните нужди и малко отгоре. Нека да напълним този стадион на всеки мач със сезонни карти. Тогава сме си изпълнили първата и основна цел", завърши Радослав Златков.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти