Гуардиола разкри дали е решил да поеме Англия и постави Меси над Пеле и Марадона

Мениджърът на Манчестър Сити Джосеп Гуардиола беше гост в италианското шоу Che Tempo Che Fa, където говори по най-различни теми. Очаквано една от тях беше свързана с неговото бъдеще предвид изтичащия му договор, но популярният специалист беше категоричен, че все още не е решил как ще се развие кариерата му след края на настоящия сезон.

“Не е вярно, че съм решил да бъда селекционер на Англия, нито пък, че това със сигурност е последната ми година в Манчестър Сити. Все още не съм решил нищо и ми трябва време да помисля. Ако бях взел решение, щях да го обявя. Всичко може да се случи. Да дойда в Италия? Ако Роберто Баджо ме придружи като асистент, може би да. Дженоа например е силен отбор”, коментира Гуардиола, шегувайки се с водещия Фабио Фацио, който е привърженик на Сампдория.

Неизбежно той беше попитан за бившия му възпитаник в Барселона Лионел Меси, когото засипа със суперлативи. “Трябва да го опознаеш. За мен е лесно да кажа, че е най-добрият играч за всички времена, но всички звезди се подредиха в точния момент. Може би ще е липса на уважение към Пеле и Марадона, но за мен той наистина е най-силният в историята. Никога не съм виждал друг да тренира по такъв начин, камо ли да поддържа това постоянство в продължение на 15-20 години. Когато го видиш отблизо, сещаш се за Тайгър Уудс и Майкъл Джордан. Късметлии сме да бъдем негови съвременници. Той е  като от филма “Великата красота” на Паоло Сорентино, това е подходящото заглавие”, заяви легендарният наставник на каталунците.

Фацио също така не пропусна да похвали Гуардиола за бляскавата му треньорска кариера. “Щом съм спечелил два требъла, значи съм много добър. Все пак съм бил в три големи клуба в моята треньорска кариера. Имах късмет в Барселона, който е отборът на моето сърце. Може би това е тимът, който не искам да срещам в Шампионската лига. Обичта ми към Барселона ме съсипва. Дори съм роден в близък малък град. Да се изправям срещу този тим никога не е лесно”, отговори треньорът.

В даден момент в шоуто се включи и един от бившите съотборници на Гуардиола в Бреша, а именно Роберто Баджо, така че наставникът сподели спомените си за легендарния нападател. “Съжалявам, ако се разплача, но се разчувствам, когато говоря за Баджо. Опознах го в края на кариерата му, когато неговото коляно беше покрито с белези. Той едва се движеше, но все още беше най-добрият. Само мога да си представя какъв е бил в най-добрите си години. Мисля, че той си заслужи адмирациите на всички по света не само заради таланта си на играч, но и заради останалите му черти. Няма място в Италия, в което да Баджо да не е обичан, това е просто невъзможно. Мислех, че Роби Баджо е много сериозен човек, но всъщност той беше животът и душата на съблекалнята. Бяхме наистина силен отбор, дори и извън терена”, каза Пеп.

Той беше попитан и за бившия си наставник в Бреша Карло Мацоне, който почина преди година. “Първия път, когато видях Мацоне, бях на трибуните, а той празнуваше, тичайки пред агитката на Аталанта. Той беше истински представител на старата школа и залагаше изцяло на инстинктите си. Такъв е животът: ако не бях отишъл в Бреша, нямаше да се запозная с Мацоне. Местата са красиви, но това, което наистина помниш, са хората, които срещаш. Бях свикнал да печеля титли, но в Бреша празнувахме всеки път, щом побеждавахме. Въобще не съжалявам за престоя питам. Опознах непозната за мен обстановка и това беше сред най-добрите периоди в живота ми”, заяви Гуардиола.

Някогашният халф също така изтъкна друг свой бивш треньор - Йохан Кройф, който също е покойник. “Не мога да си представя какви щяха да бъдат животът и кариерата ми без Кройф. Той ме научи много на тактическо ниво, но най-вече ме обучи от човешка гледна точка. Той беше гениален и уникален, като ме накара да се влюбя във футбола”, спомни си испанецът за треньора си в Барселона.

Освен това Гуардиола разкри откъде се е научил да говори на италиански език. “Говоря много добре италиански заради Франческо Де Грегори, чиито песни слушам. Любимата ми е La Storia sia noi, но никога не съм го срещал. В Италия също така се научих и на лошите думи”, добави той.

Още от Футбол свят

Виж всички