Нова надежда за Солберг в битката за титлата в WRC2

Оливър Солбер получи нова надежда в битката за титлата в WRC2 през 2024 година, след като стюардите в Световния рали шампионат (WRC) обявиха, че ще преразгледат решението си от рали „Чили“ да свалят 40 секунди от времето на Йоан Росел.

Припомняме, че комисарите свалиха 40 секунди от времето на Росал от 11-ия етап на рали „Чили“, след като прецениха, че той е бил задържан от Солберг. Шведът беше първи на пътя от пилотите в WRC2, но трябваше да спре, за да смени спукана гума, което му коства около 90 секунди.

След като Солберг възобнови участието си той се оказа много близо пред Росел в гъстата мъгла си стюардите прецениха, че пилотът на Шкода е блокирал своя съперник. Именно поради тази причина те свалиха 40 секунди от времето на френския пилот, което го изкачи от третото на първото мясти и впоследствие той спечели рали „Чили“.

След финала от екипа на Солберг обжалваха това решение, но протестът им беше отхвърлен, тъй като според Международния спортен кодекс на ФИА за стюардите е невъзможно да преразгледат свое решение заради протест. В петък обаче те публикуваха нов доклад, в който се казва, че наяве са излезли нови доказателства, които не са били на тяхно разположение при взимането на оригиналното решение.

Въпросните доказателства са видео кадри и GPS данни, които се предоставят от ФИА. С оглед тези нови разкрития стюардите са решили отново на отворят случая и да преразгледат своето решение.

Това може да се окаже много важно в битката за титлата в WRC2 през 2024 година. В нея преди финалните два кръга за сезона Солберг води с 12 точки пред Росел и с 15 пред Сами Паяри. Солберг обаче вече записа седемте си позволени от правилника ралита, в които да печели точки, докато Росел и Паяри имат по още едно такова състезание. Росел ще се бори за точки в рали „Централна Европа“ следващата седмица, докато Паяри ще стори това в рали „Япония“ в края на сезона.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти