Испания хвърли много усилия, но успя да прекърши съпротивата на Дания

Испания се наложи с 1:0 над Дания и оглави класирането в групата си в Лигата на нациите. Европейският шампион стигна до минимален успех с 1:0 в Мурсия и измести скандинавците от първото място в група 4 на Лига "А". Попадението отбеляза Мартин Субименди в 79-ата минута, след като преди това Каспер Шмайхел направи няколко отлични спасявания.

"Ла Фурия" беше без голяма част от титулярите, извоювали европейската титла през лятото, но техните заместници се справиха със задачата да изкачат тима на първата позиция. Дания игра много организирано и до почивката опитваше опасни контри, но през второто полувреме мощният натиск на Испания даде резултат.

Испания вече е в серия от 13 мача без поражение във всички турнири, като в този период записа 11 победи и 2 равенства. Отборът на Луис де ла Фуенте загуби за последно от Колумбия в контрола, играна през март.

В исторически план датчаните имат сериозен комплекс от Испания. "Червения динамит" излезе краен победител само в два от последните 17 мача срещу иберийците.

Атаката на Испания водеха Алваро Мората, Ламин Ямал и Микел Оярсабал. В средата на терена Де ла Фуенте заложи на Фабиан Руис и Мартин Субименди, а малко пред тях действаше Педри. На вратата застана Давид Рая, а четиримата бранители бяха Педро Поро, Даниел Вивиан, Аймерик Лапорт и Алехандро Грималдо, който бе предпочетен пред Марк Кукурея. Сред резервите останаха Пау Торес и Микел Мерино.

Капер Долберг започна на върха на атаката за Дания, а от втора позиция му помагаха Алберт Грьонбак и Кристиан Ериксен. Мортен Юлманд и Пиер-Емил Хьойберг си партнираха в средата на терена, по двата фланга играеха Александер Ба и Виктор Кристиансен, а тримата защитници пред Каспер Шмайхел бяха Расмус Кристенсен, Яник Вестергор и Виктор Нелсон. На пейката личаха имената на Расмус Хойлунд, Андреас Сков Олсен и Юсуф Поулсен.

Грешка на Лапорт позволи на Ериксен да изведе Долберг на добра позиция още във 2-ата минута, но Давид Рая беше отлично пласиран и изби в корнер. Испания отговори със силен удар на Грималдо, който обаче не затрудни Шмайхел. В 11-ата минута левият бек на Дания Кристиансен фаулира Мората малко преди границата на наказателното поле, а от последвалия пряк свободен удар Грималдо прати топката високо в аут.

"Ла Фурия" постепенно се настани в противниковата половина и започна да поставя под напрежение датската защита. В В 19-ата минута Оярсабал свали топката с глава към съотборника си в Реал Сосиедад Субименди, но той стреля от много малък ъгъл и не уцели очертанията на вратата. Секунди по-късно пред Мората се откри възможност да отбележи 37-ия си гол с екипа на националния тим, но капитанът шутира встрани от целта.

Испанската преса принуждаваше датчаните да грешат, но те бяха достатъчно компактни в дефанзивен план и съумяваха да не допускат чисти положения пред вратата си. На няколко пъти обаче и "Червения динамит" атакува опасно. В 31-ата минута Долберг можеше да се разпише, но Рая го изпревари. Малко след това далечен изстрел на Хьойберг рикошира в бранител на Испания и топката стана неспасяема за Давид Рая, но излезе в корнер.

До края на полувремето Дания показа, че няма да пропусне нито една възможност да застраши вратата на домакините. Скандинавците все по-често опитваха пробиви по фланговете, но това сякаш притъпи концентрацията им в защита. В 44-ата минута Ламин Ямал изскочи очи в очи с Шмайхел, но направи по-трудното и прати топката над напречната греда.

Със старта на второто полувреме Испания вдигна темпото. Лапорт стреля неточно с глава, а след това опасен пробив на Ямал беше спрян. Младата звезда на иберйциите за първи път излезе с номер 10 и вложи много старание, но често бъркаше при финалното докосване. В тези минути Дания не успяваше да задържи топката и единствено се бранеше. След час игра Де ла Фуенте замени Педри и Оярсабал с Микел Мерино и Алекс Баена.

В 68-ата минута рикоширал изстрел прати топката в краката на Мората, той бързо се ориентира и опита да преодолее Шмайхел, но опитният датски страж отново беше безупречен в намесата си. Малко по-късно Ямал тръгна от десния фланг и навлезе към центъра, но Шмайхел отрази силния му удар. Селекционерът на Дания извади Ериксен и Долберг, на чиито места се появиха Юсуф Поулсен и Густав Исаксен. Хоселу пък смени Алваро Мората в състава на Испания.

Логичното се случи в 79-ата минута. Мартин Субименди посрещна отбита от Виктор Нелсон топка и шутира от воле, а Шмайхел този път закъсня с реакцията си и кълбото премина голлинията. Датчаните претендираха, че Микел Мерино е извършил нарушение при единоборството с Нелсон, но съдията Иван Кружляк не видя такова, а и колегите му от ВАР не сигнализираха за нещо нередоно и попадението беше признато.

След гола испанците започнаха да правят това, което умеят най-добре - да задържат топката и да не дават никакви възможности на съперника да атакува. В 90-ата минута Фабиан Руис стреля на сантиметри от дясната греда. Това беше последната интересна ситуация в мача. Отборът на Де ла Фуенте спечели заслужено и вече е лидер в групата си, а след три дни приема Сърбия в Кордоба. На Дания предстои визита на Швейцария.

Още от Футбол свят

Виж всички