Сърбия се възползва от швейцарските подаръци

Сърбия победи с 2:0 Швйцария и записа първа победа в тазгодишното издание на Лигата на нациите. Автогол на Нико Елведи и попадение на Александър Митрович донесоха успеха на сърбите, които вече имат 4 точки и запазиха шансове да преследват водачите в група 4 на Лига "А" Испания и Дания.

Швейцарците създадоха повече положения, а през второто полувреме Брийл Емболо пропусна дузпа. Това е трето поредно поражение за "кръстоносците", които са на дъното в групата без точка и с голова разлика 1:8.

Преди този мач сърбите бяха в серия от 5 мача без победа, а в последните три дори не успяха да се разпишат. В същото време, "белите орли" не загубиха нито едно от най-скорошните си 7 домакинства на собствен терен.

Швейцарците пристигнаха в Лесковац с едва един успех в последните си 5 гостувания, но и със самочувствието от двете победи над Сърбия на световните финали през 2018 и 2022 година.

Митрович не игра в предишните два мача в Лигата на нациите, но днес се видя защо е голмайстор номер 1 на Сърбия за всички времена. Преди срещата имаше напрежение между полицията и част от феновете, а публиката освирка швейцарския химн. Всяко докосване до топката на Гранит Джака пък беше съпроводено от бурни освирквания.

Гостите стартираха много по-уверено и не позволиха на сърбите да организират нито една опасна атака до средата на полувремето. Велко Бирманчевич опита няколко изстрела, които не затрудниха Грегор Кобел, а пред другата врата Брийл Емболо пропусна да даде преднина на Швейцария.

В самия край на полувремето Лазар Самарджич центрира от статично положение, Елведи не се ориентира в суматохата и подложи крак, пращайки топката в собствената си врата.

На почивката селекционерът на Сърбия Драган Стойкович смени Марко Груич с Лука Йович, който още в 47-ата минута изскочи на добра позиция, но не успя да преодолее Кобел. Малко по-късно гол на Дан Ндой беше отменен заради засада.

В 61-ата минута Митрович догони една наглед безнадеждна топка на тъчлинията, влезе към наказателното поле и с бомбен шут направи резултата 2:0. Всичко можеше да свърши при следващата атака на домакините, но Кобел отново спря Йович. В 71-ата минута Коста Неделкович извърши нарушение, довело до дузпа за Швейцария, но Предраг Райкович отрази изстрела на Брийл Емболо.

Това окончателно сломи гостите и до края на срещата тимът на Мурат Якин създаде само още едно положение, но Нико Елведи прати топката в гредата.

Снимки: sportal.rs, kurir.rs

Още от Футбол свят

Виж всички