Свали ли Клоп собственоръчно ореола си?

Решението на Юрген Клоп да се завърне във футбола като глобален ръководител в Ред Бул предизвика много сериозен отзвук. Някои от по-емоционалните фенове на Ливърпул се почувстваха предадени, защото очакваха, че германецът ще си почива минимум година преди да започне каквато и да било работа, след като мотивира решението си да напусне “Анфийлд” с това, че енергията му се е изчерпала. Още по-негативна е реакцията на привържениците на Борусия (Дортмунд) и изобщо на феновете на традиционните отбори в Германия. Отдавна е добре известено негативното отношение на германските ултраси към РБ Лайпциг, който в техните очи е “изкуствен”, “пластмасов” клуб, който постига всичко единствено заради финансовите си възможности. За тях това е "империя на злото".

Юрген Клоп си намери нова работа, като има любопитна подробност

Клоп от своя страна винаги се е определял като “футболен романтик” и във всеки от клубовете си е защитавал традиционния подход, по който според него трябва да се изгради и развие един състав. По време на престоя си в Ливърпул той неведнъж е говорил за политиката на клубове като Пари Сен Жермен, Челси и Манчестър Сити, за които няма финансови граници. А в очите на феновете клубовете от портфолиото на Ред Бул влизат точно в тази категория.

Точно заради това не само феновете, но и някои германски журналисти вчера си позволиха да разкритикуват пътя, по който поема Клоп. Der Spiegel обяснява в свой коментар, че решението на Клоп е предизвикало дискомфорт сред мнозинството от феновете, защото образът на Нормалния, както той се самоопредели при представянето си в Ливърпул, вече се свързва не с тези емоционални конотации отпреди няколко години, а с нормалните механизми, по които действа тази индустрия. А това са парите.

T-Online пък пише в свой коментар: “Договорът с Ред Бул унищожава имиджа на Клоп и противоречи на това, което феновете твърдяха, че той защитава. За мнозина изглежда, че Клоп е сключил договор с дявола. Репутацията му на харизматична икона на германския футбол е сериозно накърнена. Може би този човек не обича футбола толкова, колкото винаги е твърдял”.

Клоп обясни какво точно ще прави на новата работа

Разбира се, цялата тази твърде емоционална реакция на феновете в Германия най-вероятно ще се преобърне за часове, когато се стигне до момента, в който Клоп евентуално стане селекционер на Бундестима. Както вчера стана ясно, в договора му има такава клауза.

Но заслужава ли изобщо Клоп тези обвинения? Не е ли логично човек, който толкова много обича футбола, като Клоп, да иска да работи нещо подобно, освободен от ежедневния стрес на треньорската работа и привлечен от възможността да разшири знанията и кръгозора си на най-високо ниво?

В крайна сметка, ако Клоп не беше така откровен, емоционален и страстен в работа си до момента, той едва ли щеше да бъде толкова обичан от феновете на отборите, в които е работил. И днес нямаше да търпи тези упреци. Би било погрешно сега всички тези негови качества да се подложат под съмнение, защото емоциите му винаги са били автентични. За всички изглеждаше, че те са неизчерпаеми, но за самия Клоп изненадващо се оказа, че не е така и германецът призна, че се нуждае от презареждане.

Клоп с ново включване, обясни как се е решил на тази промяна

Сега Клоп поема по нов път и най-вероятно много добре е осъзнавал, че ще понесе съответните негативи за решението си и мнозина дори ще бъдат разтърсени. За него обаче със сигурност има и друга причина да приеме това предложение, освен финансовата. Затова той отново ще трябва да направи това, с което започна и в Ливърпул: да превърне съмняващите се във вярващи. А ние със сигурност и друг път ще виждаме така познатия обществен рефлекс на развенчаване на идеализирани от същата общност магнетични фигури. Такава несъмнено е Клоп, така че можем само да се надяваме, че това ново пътуване рано или късно ще отведе германеца отново до треньорската скамейка.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти