Държавно първенство по тенис за хора с интелектуални затруднения

Нека да победя! Ако не успея, нека бъда смел в опита си!  С клетвата на Спешъл Олимпикс, с която започват всички спортни състезания, в сряда на Националния тенис център бе открито Първото Държавно първенство по тенис за хора с интелектуални затруднения. Състезанието се организира от Българска федерация по тенис в партньорство със Спешъл Олимпикс България, в рамките на програмата за развитие на спорта за хора с увреждания на Министерство на младежта и спорта. В рамките на три дни 11 атлети от три тенис клуба в странатасе състезават по правилата на Спешъл Олимпикс по тенис.

„Радостен съм да приветствам атлети, треньори и родители на Националния тенис център на това значимо за развитието на спорта за всички събитие. Пожелавам на всички да се състезавате и да се забавлявате, като покажете най-доброто, на което сте способни в честна надпревара“, поздрави Георги Дончев, изпълнителен директор на Национален тенис център.

„Днес се сбъдва една мечта, която преди десет години изразихме – да се разшири достъпа до спорт за хора с интелектуални затруднения чрез развитие на програмата по тенис от местните клубове. За тези години с подкрепата на Българска федерация по тенис успяхме да изпратим два отбора на Световни летни игри на Спешъл Олимпикс. През 2019 г. в Абу Даби участваха Лиляна Аврейска от Пловдив и Храбър Натов от София. През 2023 г. в Берлин участваха отново Лиляна Аврейска от Пловдив и Димитър Тенчев от София.

В състезанията участват отборът на ТК „Барокко спорт“ – София в състав: Андрея Райчева, Димитър Тенчев, Мартина Стайкова, Йордан Димов, Теодор Андонов с треньори Петър Михнев и Тед Бачев; отборът на ТК „Локомотив“ – Пловдив с треньор Снежана Плачкова в състав: Лиляна Аврейска и Мартин Атанасов и отборът на ТК „Августа Траяна“ – Стара Загора с треньор Даниел Петков в състав: Ганка Иванова, Иван Ненов, Тянка Георгиева и Стоян Георгиев. Атлетите от Стара Загора посещават Дневен център за пълнолетни лица с увреждания "Св. Св. Козма и Дамян" – Стара Загора.

„Състезанието по индивидуални умения днес ще ни даде възможност да дивизионираме по-най добрия начин играчите за мачовете по единично в следващите два дни и всеки да покаже най-доброто, на което е способен“, подчерта треньорът и съдия на турнира Дениел Петков.

„Поздравявам всички за усилията и постоянството, с които се готвиха за това участие. Днес стартираме три отбора, но вече мечтаем за следващото издание на турнира догодина, когато се надяваме да сме много повече“, сподели треньорът и съдия на турнира Петър Михнев.

„Дъщеря ми Андрея за пръв път тренира тенис. Досега се е занимавала с бадминтон и баскетбол. Тенисът много й харесва. Идва с голямо желание и напредва. Спортът е необходим за нашите деца не само заради физическата активност, която се развива. Чрез спорта те се социализират, срещат се с приятели, пътуват, опознават света и стават по-самостоятелни“, сподели Надежда Райчева.

„Доволни сме от програмата по тенис и се надяваме тя не само да продължи, но и да се развие и разшири. Спортът е здраве за нашите деца. Освен това дава пространство за общуване и радост“, каза Мария Димитрова, майка на Мартина Стайкова.

Състезанията на 10 и 11 октомври 2024 ще се провеждат между 9 и 11 ч. на кортовете на Национален тенис център. Финалите и награждаването ще се проведат на 11 октомври, петък, на централния корт.

Партньорството между БФ Тенис и Спешъл Олимпикс стартира през 2010 година, след участие на треньора от ТК „Левски“ – София в обучителен семинар, организиран от Спешъл Олимпикс Европа в Италия. През 2014 и 2015 година Спешъл Олимпикс България съвместно с Българска федерация по тенис организират и провеждат промоционални събития за приобщаването на хората с интелектуални затруднения чрез тенис. За периода до 2019 г. с подкрепата на Българска федерация по тенис се подготвят атлети за участие в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Абу Даби и България участва с отбор от мъж и жена за пръв път в този спорт. През 2023 г. отново има подготвени атлети за участие в Световните летни игри в Берлин. През 2024 г. Българска федерация по тенис стартира програма за развитие на спорта за хора с интелектуални затруднения, подкрепена от Министерство на младежта и спорта. Тренировъчните дейности се развиват в три клуба в страната: ТК „Барокко спорт“ – София, ТК „Локомотив“ – Пловдив, ТК „Августра Траяна“ – Стара Загора. Провежда се първото държавно първенство по тенис за хора с интелектуални затруднения.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти