Дебютант попари Левски и донесе радост на Академик в последния момент

Отборът на Академик Бултекс 99 записа първата си победа през настоящия сезон в Sesame Национална баскетболна лига. Възпитаниците на Йордан Янков пребориха Левски с крайното 84:83 чрез победен кош на новото си попълнение Георги Адирков, за когото това беше дебютен официален мач с екипа на пловдивчани. Юношата на Рилски спортист, който това лято премина в Академик, отбеляза флоутър при оставащи четири секунди на таблото.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:Отборът на Академик първи успя да излезе напред след минисерия от четири поредни точки, но това не притесни "сините", които отговориха с девет поредни на своя ръка, за да излязат напред при 4:9. След само три минути от началото на двубоя старши треньорът на домакините Йордан Янков прибегна до първия си таймаут за първото полувреме. Веднага след прекъсването Златин Георгиев продължаваше да наказва домакините от средно разстояние и вкара втория си кош от игра за 4:11. Пловдивчани се погрижиха да влязат в релси и го направиха скорострелно, като Томич отново демонстрира класата си в подкошието на съперника и изведе тима си към обрат при 13:11. Все пак момчетата на Тити Папазов не се даваха никак лесно, като Александър Александров се отличи с добри изяви за 13:18 в полза на "сините". Повторен дебют с екипа на тима направи Станимир Маринов. Академик навакса и това свое изоставане, като към края на първата четвърт резултатът бе 21:22 в полза на Левски. В крайна сметка "сините" водеха с две точки след края на откриващия период - 22:24.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:Томислав Минков се включи с шест точки от пейката на Академик и помогна на отбора си да си върне водачеството при 26:24. Играта се водеше кош за кош, като двата тима се бяха захапали здраво и си разменяха водачеството при всяко следващо нападение - 30:29 в полза на домакините. Столичани отново се докопаха до крехък аванс, но бившият им играч Николай Михайлов реализира пет поредни точки в коша им и предизвика таймаут за гостите при 37:34 в средата на втората четвърт. С нова тройка на крилото авансът на Академик достигна седем точки, но веднага след това Лъчезар Димитров върна три точки за 45:41 към края на първото полувреме. Същата разлика делеше двата тима на полувремето при 48:44 в полза на пловдивчани.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:Благодарение на на серия от 8:2 за старт на второто полувреме отборът на Академик дръпна с двуцифрен аванс за първи път в мача при 56:46. Томислав Минков бе в основата и на този щурм да пловдивчани, които водеха с 62:51 към средата на третия период. Момчетата на Йордан Янков поддържаха тази преднина в рамките на почти цялата трета част, като трима играчи на домакините изпъкваха - Николай Титков, Николай Михайлов и Томислав Минков - 67:56. Столичани успяха да намалят наполовина изоставането си, но все пак Академик запази преднина от осем точки при 71:63 преди началото на последната част.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

Левски затегна защитата си на старта на финалния период и ограничи нападението на своя съперник, като същевременно стигна до тройка на Лъчезар Димитров за 71:66. Периодът продължаваме да се развива нискорезултатно, като ключов кош на Обрад Томич изведе пловдивчани със седем точки напред при 73:66. Домакините си върнаха двуцифрения актив, но Левски реагира със серия и скъси разликата до само четири точки при 77:73 и оставащи четири минути до края на редовното време. Краят бе изключително драматичен, като Академик загуби Минков заради контузия. С кош на Момчил Кадиев пък резултат вече бе 79:78 в полза на Академик. Бе отсъдено техническо нарушение на Янков, а Левски поведе при 79:80. Томич отново донесе тока аванс на своите, а след това Кадиев вкара веднъж от линията за 81:81 в последните секунди. Златин Георгиев пък извърши петото си лично нарушение и напусна терена. Двата тима продължаваха да си печелят отивания до наказателната линия, като първо Адирков направи резултата 82:81, а след това Асен Великов изравни при 82:82, но си взе борбата. Опитният гард отново бе фаулиран и отново пропусна веднъж, което позволи на Академик да организира последна атака. С хубав флоутър Георги Адирков донесе победата на своя тим за 84:83.

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:АКАДЕМИК: Николай Титков, Васил Бачев, Дейлън Уилямс, Николай Михайлов, Обрад ТомичЛЕВСКИ: Лъчезар Димитров, Марио Боянов, Александър Александров, Златин Георгиев, Димитър Маринчешки

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти