Елитът на родното ветроходство си дава среща на „Shorthanded Regatta 2024“

Елитът на родното килово ветроходство ще си даде среща на предстоящата осма по ред „Shorthanded Regatta 2024“, продължител и приемник на регата „Самотник“. Състезанието ще се проведе от 18 до 20 октомври. Екипажите ще се състезават в две състезателни гонки по дистанцията Варна-Балчик, Балчик-Варна.

Регатата е за яхти над 24 фута, които са с едночленни / двучленни екипажи. Обявили, че желаят да участват, са 14 яхти, но към момента чрез електронна заявка са се записали 9 яхти (GIO, Kalina, Vlada, Proxima, ЛЗ яхтинг 1991, Ana Bella, ДАРИНА, Лилия, Ла Бела II )

За първи път регата „Самотник” се провежда преди почти 26 години. Това става по идея на покойния Борис Ганчев. Регатата е възстановена през 2013 година по инициатива на адвокат Стоян Киров, ветроходец, меценат и радетел за морската идея. Адвокат Киров е подкрепян в организацията от безвъзмездните доброволчески усилия на съдийските екипи и помощта на „Пристанище Варна“, СК „Черно море Бриз”, Яхт клуб „ЛЗ яхтинг 1991” и Спортен клуб по ветроходство “Ултрамарин“.

В последните три издания особено важна е подкрепата от EasyTracking, които технически осигуряват визуализацията на гонките в реално време, чрез тракинг система, която има важен принос в безопасността на участниците в състезанието.

Както адвокат Киров споделя: „Навсякъде по света участието в регата от типа Shorthanded /single or double/, се счита за израз на чест, спортсменски дух и вяра в собствените сили и умения, а влизането в този тесен кръг от хора с особени умения да се справят сами с предизвикателствата на морето, метеорологията и ветроходното състезание е привилегия, където уважението на другите не се дава, а се извоюва с поведение и отношение към регатата и останалите участници в нея“.

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти