Де Хеа отчая Милан, а Фиорентина възтържествува във вълнуващ мач с три спасени дузпи

Отборът на Фиорентина записа домакинска победа с 2:1 над Милан в изключително драматичен мач, който беше последният в седмия кръг на Серия "А". Головете за "виолетовите" бяха отбелязани от Ясин Адли (35’) и Алберт Гудмундсон (73’), а Кристиан Пулишич (60’) се разписа за "росонерите".

Големият герой в двубоя обаче се казва Давид Де Хеа, тъй като вратарят на домакините спаси две дузпи след изпълнения на Тео Ернандес (45+1’) и Тами Ейбрахам (56’), а също така имаше голяма заслуга и за победното попадение на своя тим. Така испанецът стана първият вратар в историята на Фиорентина с две спасени дузпи в един мач. Тимът от Флоренция също пропусна да вкара от наказателен удар, тъй като Мойс Кийн (22’) не успя да преодолее Майк Менян от бялата точка.

Както и се очакваше, Пауло Фонсека предприе само една промяна в своя състав след загубата с 0:1 от Байер (Леверкузен) в Шампионската лига. Алваро Мората замени Рубен Лофтъс-Чийк и така помагаше на централния нападател Тами Ейбрахам от по-задна позиция, а двете крила отново бяха Кристиан Пулишич и Рафаел Леао. Домакините също бяха подредени в 4-2-3-1 с Мойс Кийн на върха на атаката, а зад него действаха Андреа Колпани, Гудмундсон и Едоардо Бове.

Мачът започна с минута мълчание в памет на починалия президент на Италианската федерация по голф Франко Кименти. След спокойно начало на двубоя в 15-ата минута Мората стреля с глава, но прати топката над вратата. Колпани бързо отговори със свой удар, който също се оказа пропуск. В 19-ата минута се стигна до проверка с ВАР, след която главният съдия Лука Пайрето даде дузпа за домакините заради нарушение на съперниковия капитан Ернандес срещу Додо. Менян обаче улови топката при удара по земя на Кийн от бялата точка.

В 29-ата минута нападателят все пак прати топката в противниковата мрежа, но при вдигнат флаг за очевидна засада. Малко след това Леао нанесе изстрел, при който топката мина над вратата след намесата на Давид Де Хеа. В 35-ата минута "виолетовите" най-после успяха наистина да поведат, като това стана след шут по земя на Адли, който завърши в далечния ъгъл на вратата. Така халфът отбеляза дебютното си шампионатно попадение за Фиорентина именно срещу отбора, от който е преотстъпен.

Малко по-късно Леао се опита да възстанови равенството, но Де Хеа се справи със слабия му удар без проблеми. В следващите минути Колпани на два пъти пропусна да удвои преднината на домакините. В края на първото полувреме "росонерите" също получиха дузпа след фал на Лука Раниери срещу Тижани Райндерс. Рожденикът Ернандес реши да я изпълни, но при удара му Де Хеа успя да избие топката в корнер. При последвалото му изпълнение Ейбрахам опита да се разпише, но стражът спаси и неговия изстрел.

В 48-ата минута Кийн за втори път видя как негов гол не е зачетен поради засада. В 54-тата минута именно италианският национал предизвика втора дузпа за гостите, след като фаулира Матео Габия. Този път от бялата точка стреля Ейбрахам, но и неговото изпълнение беше спасено от Давид Де Хеа.

Втората пропусната дузпа на "росонерите" обаче не успя да ги отчая, защото още в 60-ата минута те най-сетне съумяха да изравнят резултата. Тогава грешникът Тео Ернандес центрира към Пулишич, който с атрактивно воле се разписа в четвърти пореден шампионатен мач. Четири минути по-късно Кийн се опита да вкара именно с удар от въздуха, но за разлика от своя съперник, той не намери целта. Малко след това същото се случи и с изстрел с глава на Габия при центриране от пряк свободен удар.

В 69-ата минута Ернандес действа доста рисковано срещу Колпани на границата на наказателното поле, но след проверката с ВАР този път не последва дузпа. Също така при тази ситуация Кийн опита задна ножица, която се оказа доста разочароваща. В следващата атака на гостите Ейбрахам нанесе удар по земя, който беше отразен от Де Хеа. В 73-тата минута испанският страж изрита топката силно напред, като тя стигна чак до противниковото наказателно поле, където Кийн я отклони към Гудмундсон, който със своя удар върна преднината на домакините.

В 85-ата минута наставникът на "виолетовите" Рафаеле Паладино беше изгонен с директен червен картон заради свой протест срещу съдийско отсъждане. Веднага след това Де Хеа се справи с шут на Чуквуезе. Секунди по-късно резервата на Милан направи страхотен рейд, но изстрелът му се оказа доста несполучлив. В добавеното време Кийн отправи снаряд, при който топката разтресе напречната греда, след което тупна от грешната страна на голлинията. Така той не успя да направи победата на своя тим по-убедителна. Оказа се, че след последния съдийски сигнал Ернандес също е получил червен картон, заради който ще пропусне домакинството на миланския гранд срещу Удинезе.

Тази злощастна загуба оставя Милан на 6-ото място в класирането с актив от 11 точки, докато Фиорентина събра 10 пункта и се изкачи на 11-ата позиция.

ФИОРЕНТИНА - МИЛАН 2:11:0 Адли (35')1:1 Пулишич (60')2:1 Гудмундсон (73')Фиорентина: Де Хеа, Додо, Комуцо, Раниери, Госенс, Каталди, Адли, Колпани, Гудмундсон, Бове, Кийн

Милан: Менян, Емерсон, Томори, Габия, Ернандес, Фофана, Райндерс, Пулишич, Мората, Леао, Ейбрахам

Още от Футбол свят

Виж всички