Бърз хеттрик на Левандовски донесе успех на Барселона над Алавес

Лидерът в Ла Лига Барселона записа безпроблемна победа с 3:0 при гостуването си на Алавес от деветия кръг на испанския елит. В герой за каталунците се превърна Роберт Левандовски (7’, 22’, 32’), който вкара всички голове в мача и така има общо 12 попадения във всички турнири от началото на сезона. Така опитният нападател се превърна в едва втория футболист на "блаугранас" за всички времена с три гола в един двубой от първенството на "Мендисороса", а освен това и в четвъртия с най-бърз хеттрик в шампионатен мач в клубната история.

Ханзи Флик предприе само една промяна сред титулярите си от победата с 5:0 над Йънг Бойс в Шампионската лига. Тя беше свързана с позицията на десен бек, където Жул Кунде беше заменен от Ектор Форт. Атаката отново беше водена от Левандовски, а зад него действаха Ламин Ямал, капитанът Рафиня и Феран Торес. Домакините също бяха подредени в 4-2-3-1 с централен нападател Тони Мартинес, на когото помагаха Карлос Висенте, Абдерахман Ребах и Стоичков.

Още в четвъртата минута Рафиня прати топката в мрежата на домакините, но голът му не беше зачетен поради засада на асистиралия му Ямал. Веднага след това каталунците отново имаха малшанс, тъй като Торес напусна терена контузен и беше заменен от Ерик Гарсия. Въпреки разочароващото начало гостите съумяха да открият резултата още в седмата минута, когато Рафиня центрира от пряк свободен удар, а Левандовски се разписа с глава.

В 22-рата минута Рафиня се впусна свободно в контраатака по левия фланг и в перфектния момент пусна пас към Левандовски, който с лекота отбеляза втория си гол в двубоя. Само две минути по-късно и двамата имаха добри възможности да вкарат трети гол за Барса в мача, но този път Антонио Сивера направи две блестящи спасявания. Междувременно, Тони Мартинес отправи удар, който се оказа неточен.

Съставът на Флик все пак бързо стигна и до трето попадение, като това стана в 32-рата минута. Тогава Левандовски получи топката от Гарсия и с шут по земя я прати в мрежата за своя хеттрик. В 39-ата минута Педри опита изстрел от границата на наказателното поле, но Сивера улови топката. В 45-ата минута Тони Мартинес с глава върна едно попадение за домакините, но то беше отменено от ВАР поради засада на асистиралия му Нахуел Теналия.

Баските се разминаха с гол и в 50-ата минута, когато след центриране от корнер Тони Мартинес нацели греда със своя удар. Следващото по-интересно голово положение дойде чак в 68-ата минута, когато Антонио Бланко отправи разочароващ удар. В следващите минути мачът се съживи, като Иняки Пеня спаси удари на резервите Томас Конечни и Кике, а Карлос Висенте се отчете с пропуск. От друга страна, Сивера се справи с два изстрела на влезлия като смяна Ансу Фати, както и още един на Роберт Левандовски. В 86-ата минута за втори път гол на домакините не беше зачетен след засада на разписалия се Сантиаго Моурино при центриране от пряк свободен удар. Така резултатът не претърпя нова промяна.

С тази победа Барселона събра 24 точки в актива си и продължава да бъде на върха в класирането с 3 пункта пред основния си преследвач Реал Мадрид. Алавес пък е 12-и с 10 точки на своята сметка.

АЛАВЕС - БАРСЕЛОНА 0:30:1 Левандовски (7')0:2 Левандовски (22')0:3 Левандовски (32')Алавес: Сивера, Теналия, Моурино, Абкар, Санчес, Гевара, Бланко, Висенте, Ребах, Стоичков, Мартинес

Барселона: Пеня, Форт, Кубарси, Мартинес, Балде, Касадо, Педри, Ямал, Рафиня, Торес, Левандовски

Още от Футбол свят

Виж всички