10 години от фаталната катастрофа на Жул Бианки

На днешния ден преди точно 10 години се проведе надпреварата за Гран При на Япония във Формула 1, която винаги ще бъде помнена с фаталния инцидент на френския пилот Жул Бианки.

Състезанието на „Сузука“ се проведе при много тежки метеорологични условия, дошли от тайфуна „Фанфон“, който удари Страната на изгряващото слънце тогава. Заради проливните дъждове надпреварата бе спряна още във втората обиколка и след пауза от 20 минути бе възобновена зад колата на сигурността.

След оттеглянето на Бернд Мейландър в края на деветия тур същинското състезание започна и всичко вървеше добре до 35-та обиколка, когато дъждът отново се засили, а и започна да се стъмва. Така се стигна до 42-ия тур, в който Адриан Сутил загуби контрол над своя Заубер в седмия завой и се удари в предпазната стена.

Точно обиколка по-късно Бианки последва германския състезател, но за негово нещастие той не се удари в гумените заграждения, а в многотонния кран, който бе в зоната за сигурност, за да отстрани болида на Сутил. След инцидента на Бианки колата на сигурността бързо беше изкарана отново на пистата, а малко по-късно състезанието бе спряно за втори път и не беше подновено повече.

Много бързо се разбра, че състоянието на Бианки не е никак добро и напълно разбираемо настроението на подиума беше доста минорно. Самият Бианки беше отведен с линейка до болницата в Йокаичи, където беше диагностициран с тежка черепно-мозъчна травма.

След няколко операции и седмици прекарани в изкуствена кома Бианки беше изваден от нея, което позволи транспортирането му до родния му град Ница в началото на ноември. Там той остана под лекарски грижи до 17 юли 2015 година, когато си отиде от този свят.

В резултат на катастрофата на Бианки ФИА предприе мерки, за да подобри безопасността във Формула 1. Сред тези мерки са въвеждането на ореола през 2018 година, който вече спаси безброй животи, виртуалната кола на сигурността и други.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти