Пред Sportal.bg: ето защо протестират клубовете срещу БФ Водна топка

Митко Начев от клуб "Ботев - 2000" Враца изпрати позиция от редакцията на Sportal.bg като право на отговор на материала от 2 октомври, касаещ становището на Българска федерация по водна топка за планирания протест на клубовете:

БФ Водна топка: Планираният протест е в защита на частен интерес

Публикуваме отговора на Митко Начев от "Ботев - 2000" Враца и клубовете без редакторска намеса :

"Клубовете по водна топка не излизат на протест само заради прекратения договор със столичния басейн "Диана", клубовете излизат на протест срещу ръководството на БФ Водна топка - Дарий Дановски (председател), Дирон Ръсовски, Свобода Михайлова, Петър Петров (членове на УС) и Любослав Бонев (изп.дир.).

Те бяха сменени с 11 на 8 гласа на Извънредно общо събрание на БФВТ, свикано чрез СГС, провело се на 31.07.2024 г. в София. Поради липса на чест, достойнство и морал обаче, те направиха така, че клуб СКВТ "Левски" София (който е в конфликт на интереси) предяви иск в СГС, като обжалва решенията на Върховния орган на БФВТ, а именно Общото събрание. Това е прецедент в българската водна топка!

А някой зададе ли си въпроса защо се стигна до смяната на сегашното ръководство?!

Ще изброя само най-долните им действия:

За последните две години клубовете търпим репресия от страна на БФВТ, постоянни изисквания към нас, които са свързани с финансови средства, които нямаме. Наказания под формата на изваждане от Държавните първенства за редица клубове - СКПС "Ботев-2000" Враца, "Черно море" Варна и "Арда" Кърджали през сезон 22-23 с извадени отбори от ДП за мъже до 15 години.

Отново СКПС "Ботев-2000" Враца през сезон 23-24 с изваден отбор от ДП до 13-годишни деца. Когато забележете в средата на състезателната година през месец март Изпълнителният директор на БФВТ Любослав Бонев съобщи, че повече от 2/3 от треньорите в страната нямат редовни картотеки, но единствените наказани бяха състезателите от СКПС "Ботев-2000" Враца, след жесток телефонен разговор между главния съдия на турнира и Председателя на БФ Водна топка Дарий Дановски.

Същото последва и отборите на СКВТ "Локомотив Н.Н." София и "Комодор" Варна във възрастова група мъже през сезон 23-24.

Прекратяването на договора с НСБ и отнемането на възможността на софийските клубове да тренират там. Поискайте договора между БФВТ и НСБ. Нека го покажат. Смея да твърдя, че той не е само за ползване от националните отбори. И средствата отпуснати от ММС са целеви за басейн "Диана".

Наказаха и най-опитните съдии и делегати, отново със зле скалъпени обвинения.

Повишиха глобите, които по-скоро съответстват на тези в професионалния футбол, отколкото на аматьорска водна топка.

Грозно е хора, които с ясна умисъл и цел абсолютно неправомерно наказват непълнолетни състезатели, и които ДАЗД с официално писмо от април 2024 г. е помолила да поправят нанесените поражения, сега да твърдят, че агитираме деца с частна цел! Грозно е!

А още по-грозно е да пишат, че БФВТ третира членовете си поравно и действа прозрачно!

Този протест не цели масови безредици, а Европейско отстояване на правата на всички хора свързани с водната топка. Мирно, културно и с право!

Ще цитирам и закона за протестите, както и този за децата:

Чл. 6, ал. 1, т.т. 1-3 от Закона за събранията, митингите и манифестациите (ЗСММ) изброяват изчерпателно кой не може да участва в подобни събития – това са гражданите, които „носят оръжие или други специално предназначени или приспособени предмети, които може да се използуват против живота и здравето на хората или за причиняване на материални щети; са в очевидно пияно състояние; са маскирани с цел да се затрудни тяхното разпознаване“. Нещо повече – чл. 12 от Закона за закрила на детето (ЗЗакрД), явяващ се устройствен и за самата ДАЗД, изрично определя, че „всяко дете има право свободно да изразява мнение по всички въпроси от негов интерес“.

Бих седнал на разговор и мога да защитя всичките си твърдения, както и да оборя всеки един от УС на БФВТ дръзнал да седне срещу мен", завършва позицията Нечев от "Ботев-2000" Враца.

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти