Съдбата се подигра с Жирона за радост на Фейенорд

Фейенорд надви Жирона с 3:2 като гост в драматичен сблъсък от втория кръг в основната фаза на Шампионската лига. Това е първи успех за нидерландците, докато за испанците е второ поредно поражение.

Мачът в Каталуния опроверга по категоричен начин скептиците, които предричаха скучен двубой между въпросните съперници. Битката предложи пет попадения, обрат, две пропуснати дузпи, както и два автогола. За нещастие на домакините и двата автогола бяха дело на техни футболисти, сред които и победното за нидерланците попадение в 79-ата минута. Така съдбата си направи лоша шега с Жирона, тъй като отборът загуби след автогол и първия си мач в турнира - срещу ПСЖ (0:1) през септември. А тази вечер веднъж топката спря в мрежата на Фейенорд след засичане на играч на нидерланците, но пък автоголът не беше зачетен заради засада.

Капитанът Давид Лопес беше точен за домакините след 19 минути игра, но след само четири Янхел Ерера си заби автогол. В 33-тата тимът от Ротердам обърна чрез Антони Миламбо. Нидерландците дори можеха да увеличат аванса си, но в 36-ата Аясе Уеда пропусна дузпа. По-късно в двубоя наказателен удар пропиляха и домакините чрез Боян Миовски (67'). Дони ван де Беек изравни резултата в 74-тата, но последва нов автогол на каталунците - на Ладислав Крейчи II в 79-ата.

И двата тима стартираха надпреварата с поражения. Испанците загубиха с 0:1 при гостуването си на Пари Сен Жермен, а нидерландците бяха разгромени вкъщи с 4:0 от Байер (Леверкузен).

Наставникът на домакините Мичел залага на новите попълнения Дони ван де Беек и Виктор Циганков. Гостите започват с японеца Аясе Уеда. Българинът Пламен Андреев не е картотекиран в Шампионската лига.

Жирона започна по-силно и в 6-ата минута отправи първия опасен удар, който беше отразен от вратаря Веленройтер.

Домакините поведоха в 19-ата чрез капитана си Давид Лопес, който отблизо заби кълбото в мрежата.

Авансът на Жирона обаче издържа само четири минути, тъй като Ерера имаше малшанса да си отбележи автогол, след като топката се отклони в неговото тяло.

В 33-тата нидерландците дори поведоха. Тогава Миламбо се възползва от грешка и прониза Гасанига за 2:1.

Вратарят на испанците взе своя реванш само три минути по-късно, когато спаси дузпа, изпълнена от Уеда.

Веднага след паузата отборът на Жирона тръгна да изравнява и в 51-вата минута топката се оказа в мрежата на гостите. Попадението обаче, което щеше да бъде автогол, не беше зачетено заради засада, маркирана от ВАР.

Натискът на каталунците им спечели и дузпа, но и тя беше пропусната. В случая вратарят Веленройтер отрази удара на Миовски, като това се случи в 67-ата минута.

Все пак Жирона стигна до изравняването. Това се случи в 74-тата, когато се разписа Дони ван де Беек.

И тук радостта беше кратка, защото пет по-късно Крейчи II отклони топката в собствената си мрежа за победното за Фейенорд 3:2.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти