Ботас с теория защо пилотите псуват толкова много

Пилотът на Заубер Валтери Ботас защити своите колеги в получилия се спор с ФИА относно използването на неприличен език. Според финландеца за пилотите е много трудно те да не псуват, тъй като използването на такива думи е навик, който се изгражда у тях още от ранни години.

Пилотите ще дискутират помежду си наказанието на Верстапен за псувните

В Сингапур миналата седмица световният шампион Макс Верстапен бе наказан с полагане на общественополезен труд, след като използва думата „ш*бана“ по време на официалната пресконференция преди уикенда на „Марина Бей“. Впоследствие световният шампион направи бойкот на пресконференциите след квалификацията и състезанието, в които отказа да отговаря на въпроси на журналистите. Нидерландецът дори намекна, че е готов да си тръгне от Формула 1, ако тази политика на ФИА продължава.

Верстапен продължава с бойкота, намекна, че може да напусне Формула 1

Верстапен не беше единственият световен шампион, който критикува ФИА по този въпрос. Към него се присъединиха още Люис Хамилтън и шампионите в Световния рали шампионат (WRC) Себастиен Ожие и Ойт Танак. Ожие също като Верстапен бе наказан, но с условна глоба от 30 000 евро, след като се изказа много негативно по адрес на рейс контрола след един от етапите на рали „Акрополис“ преди три седмици.

Ожие се включи в протеста на Верстапен срещу ФИА

Хамилтън пък смята, че наказанието на Верстапен е „шега“ и дори призова нидерландеца да го игнорира. А бившият съотборник на седемкратния световен шампион Ботас също защити пилотите, които използват подобен език.

Хамилтън се надява Верстапен да игнорира наказанието за псуване

Самият финландец също е бил улавян няколко пъти да говори по сходен начин по радиото. Всъщност едно от най-популярните изказвания на Ботас дойде след победата му в Австралия през 2019 година. Тогава той каза на отбора по радиото: „До когото може да се отнася, майната ти“, след като не спечели нито веднъж през 2018, а започна сезон 2019 с успех. Ботас използва същата фраза и след победата си в Русия през 2020 година.

„Сложно е, защото пилотите трябва да са пример за подражание. Но в крайна сметка ние сме хора и сме прекарали целите си животи на пистите. Има някои обичайни думи, които ние използваме, свикваме да използваме и хората не ги приемат обидно.„Това е трудно да се промени, ако ти е изградено като навик, но смятам, че за всеки е различно. Ще свикнем, каквото-такова. Ще поговорим на тази тема и ще видим какво ще стане“, заяви Ботас.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти