Коул Палмър се развихри за историческо постижение и още една победа за Челси

Челси победи Брайтън с 4:2 в мач от 6-тия кръг на Премиър лийг. Над всички в тима на Енцо Мареска бе Коул Палмър, който отбеляза цели четири гола още през първата част (21', 28' - дузпа, 31' и 41'), с което стана първият играч в историята на Премиър Лийг, реализирал толкова попадения още през първото полувреме на един мач. С добра игра отново се прояви и преотстъпеният от Манчестър Юнайтед Джейдън Санчо, който спечели дузпата за тима си и се отчете с още една асистенция. Иначе в 7-ата минута Жоржиньо Рютер откри резултата за Брайтън след много груба грешка на стража на домакините Роберт Санчес, а другият гол на "чайките", дело на Карлос Балеба (34'), също дойде след неубедителни изяви на стража на лондончани и защитата пред него. Челси обаче се представи на много високо ниво, като създаде много положения и освен четирите гола на Палмър бяха отменени и още няколко попадения за "сините" от Лондон.

Така тимът на Енцо Мареска вече има четири победи в последните си пет мача в първенството и е съвсем близо до челните места. Брайтън пък спря серията си от пет поредни мача без загуба от началото на сезона, като след поражението заема временната 8-а позиция.

Челси отново потвърди добрите си игри срещу този съперник, като вече има четири поредни победи в мачовете с “чайките”.

Наставникът на Челси Енцо Мареска нямаше да може да използва контузените Рийс Джеймс и Омари Келиман. В сравнение със състава при победата с 5:0 над четвъртодивизионния Бароу за Карабао Къп, сега в тима се завърнаха почти всички титуляри от успеха с 3:0 в лондонското дерби с Уест Хам, a само Мало Густо започна и срещу нискоразредния тим. Така на върха на атаката отново бяха Николас Джаксън, подпомаган от Нони Мадуеке, Коул Палмър и Джейдън Санчо. В средата на терена се завърнаха и Енцо Фернандес и Мойсес Кайседо.

Мениджърът на Брайтън Фабиан Хюрцелер имаше повече проблеми, като с травми в тима му бяха Жоао Педро, Браян Груда, Джеймс Милнър, Мат О’Райли и Соли Марч.

В сравнение със състава си от мача с Нотингам Форест (2:2), наставникът е направил няколко промени, като на десния бек се появява новото попълнение Ферди Кадиоглу, а Адам Уебстър заменя Жан Пол ван Хеке и ще партнира на Люис Дънк в центъра на защитата, Отново Дани Уелбек и Жоржиньо Рютер са на върха на атаката, а зад тях по крилата ще действат Каору Митома и Джак Хиншълууд.

Мачът започна с много груба грешка на домакините, която им коства попадение. Защитата на Челси се засуети и не успя да изчисти добре топката, а Роберт Санчес излезе неразчетено, само за да бъде изпреварен от Жоржиньо Рютер, който с глава откри резултата за Брайтън - 0:1. "Чайките" продължиха да седят по-добре и можеха и да удвоят аванса си в 15-ата минута, когато центриране на Уелбек се отклони в бранител на домакините, но Санчес все пак успя да избие.

В 19-ата минута Челси можеше да изравни, след като Коул Палмър бе изведен очи в очи с Барт Фербрюген, но ударът му срещна десния страничен стълб на Брайтън. Минута по-късно пак английският национал се озова в добра позиция и този път се разписа, но попадението не бе признато заради засада. Натискът на Челси обаче даде резултат малко след това. В 21-вата минута Адам Уебстър допусна груба грешка в защита и подари топката на Николас Джаксън, който навлезе и комбинира с Палмър, а този път той не пропусна, оставен на празна врата - 1:1.

Високо изнесената защита на Брайтън правеше така, че играчите на Челси с лекота излизаха в опасни позиции. Така още един гол на домакините бе отменен заради много тънка засада, като незачетеното попадение бе на Джейдън Санчо. Бившият играч на Манчестър Юнайтед обаче даде своя принос, след като в 26-ата минута бе повален от голмайстора Рютер и Челси спечели дузпа. Зад бялата точка засрана Коул Палмър, който реализира без проблеми за пълния обрат в мача - 2:1.

Шоуто на "Стамфорд Бридж" продължи, като само три минути по-късно Палмър оформи своя хеттрик. Английският национал изпълни страхотно пряк свободен удар в 31-вата минута и отново не остави никакви шансове на Фербрюген - 3:1 за Челси.

Вихрената голеада продължи и след това. Три минути по-късно Роберт Санчес и защитата пред него допуснаха нова грешка и подариха топката на Карлос Балеба, който успя да се разпише и намали за Брайтън - 3:2. Това обаче сякаш само ядоса Коул Палмър, който реализира четвъртия си гол в мача в 41-вата минута. Талантът на Челси получи топката от Санчо и с хубав удар с левия крак отново намери мрежата на Брайтън - 4:2. Така той се превърна в първия играч в историята на Премиър лийг с четири гола още преди да е изтекло първото полувреме.

Втората част започна с ново чисто положение, като Николас Джаксън стреля опасно, но Фербрюген успя да избие в корнер. Само три минути по-късно Палмър изведе отлично сенегалеца, който излъга стража на Брайтън и насочи топката към мрежата, но Адам Уебстър успя да изчисти от голлинията. Челси продължи да играе по-добре, но удар на вкаралия на 4 пъти Палмър бе неточен. В 56-ата минута именно английският национал можеше да се разпише и за пети път, но стреля в аут, останал очи в очи с Фербрюген. Николас Джаксън пък направи още един пропуск, след като шутът му бе блокиран от Люис Дънк в последния момент. Още едно попадение - този път на Марк Кукурея, пък бе отменено заради засада в 69-ата минута.

До края на срещата Брайтън опита да върне поне още едно попадение, но така и не успя да го направи. Челси се затвори добре и не допусна повече грешки пред вратата си, като мачът завърши при този резултат.

ЧЕЛСИ  (4-2-3-1): Санчес; Густо, Фофана, Колуил, Кукурея; Кайседо, Фернандес; Мадуеке, Палмър, Санчо; Джаксън

БРАЙТЪН (4-2-3-1): Фербрюген; Кадиоглу, Уебстър, Дънк,Еступинан;  Вийфер, Балеба; Хиншълууд, Рютер, Митома; Уелбек

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти