От какво се нуждае Нювил, за да стане шампион още в Чили този уикенд?

Тиери Нювил може да си гарантира титлата в Световния рали шампионат (WRC) за 2024 година още след края на рали „Чили“ тази неделя. За целта обаче белгиецът ще се нуждае от доста голямо чудо и тотален провал на своите най-близки преследвачи Ойт Танак, Себастиен Ожие и Елфин Еванс.

Есапека Лапи с най-добро време в шейкдауна в Чили

Преди 11-ия кръг за сезон 2024 Нювил е начело в класирането с актив от 192 точки и аванс от 34 спрямо Танак, Ожие е на 38 зад лидера, а Еванс на 52. След рали „Чили“ ще остават само два старта - „Централна Европа“ и „Япония“, в които пилотите ще си разпределят общо 60 точки.

Нювил се доближи до първата си титла в WRC след успеха в Гърция

Това означава, че, за да си гарантира титлата още този уикенд, Нювил ще трябва да си тръгне от Чили с преднината от поне 60 точки, дори 61, за да напълно сигурен. На фона на настоящия аванс на белгиеца отварянето на толкова солидна преднина изглежда почит невъзможно, особено с новата точкова система, която практически гарантира поне някакви точки на всеки пилот, най-малкото от неделното класиране.

Как Нювил планира да спечели световната титла

Простата сметка показва, че, ако иска спечели титлата този уикенд, Нювил ще трябва да спечели с поне 26 точки повече от Танак. До момента двамата имат по една победа, едно второ място и по две трети и четвърти места през сезона. Тайбрекът обаче отива в полза на белгиеца, който има и едно пето място, докато следващият най-добър резултат на неговия съотборник е осмата позиция.

Нювил след победата в рали "Акрополис": Голямо облекчение

Спрямо Ожие задачата на Нювил от една страна е по-лесна, но в същото време е и малко по-трудна. Заради по-големия си аванс пред осемкратния шампион пилотът на Хюндай ще трябва да дръпне на французина с по-малко точки в Чили, но и ще трябва да отвори преднина от 61 пункта пред него, тъй като пилотът на Тойота има три победи и три втори места през сезона, така че тайбрекът най-вероятно би отишъл в негова полза, ако се стигне до него.

Ожие не се отказва от битката за световната титла

При Еванс ситуацията е по-лесна, тъй като Нювил ще трябва да прибави само осем точки към своята преднината. Уелсецът все още не е печелил този сезон, като той има три втори и едно трето място на своята сметка.

Адриен Фурмо заема петото място във временното класиране с пасив от 62 точки спрямо Нювил. Това означава, че белгиецът може да си позволи да загуби 2 пункта от пилота на М-Спорт и пак да стане шампион този уикенд.

Всички тези пермутации обаче показват, че спечелването на титлата от страна на Нювил този уикенд е почти невъзможно. По-вероятно е той да заложи на малко по-сигурното каране по тежките чилийски отсечки и да се опита да спечели титлата в асфалтовото рали „Централна Европа“, в което той бе недостижим преди година.

Снимки: Red Bull Content Pool

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти