Витоша прие голямо международно състезание през уикенда

От 20 до 22 септември Витоша за първи път бе домакин на международно състезание по планинско колоездене в дисциплина спускане, носещо точки за световната ранглиста! Освен в календара на Международния колоездачен съюз, „Home Mountain Bike Cup” бе и финален кръг от „Българските Даунхил Серии“ и определи шампионите за сезона! 

Валентин Тенев от СК „МСМ Спорт“ надделя над конкуренцията от цяла България, Франция, Великобритания, Гърция, Белгия и Босна и Херцеговина и оглави класирането в състезанието! Тенев преодоля техничното и трудно трасе за спускане „Витошко лале“ с дължина от близо 2 км за време 3:49.6, което му донесе победата в категорията на мъжете елит. 

Втори след него само на 55 стотни се класира друг българин – представителя на СК „Райдърс Юнайтед“ - Димитър Мазнейков. Трети остана Елиът Лийс от Великобритания. 

При юношите най-бърз беше Георгиус Чутос от Гърция, който спря часовника на 4:22.75, а след него останаха Теодор Милев от „Хоталич-Севлиево“ и Стефан Стоев от „Курбел. 

Деница Тошева от „Райдърс Юнайтед“ завоюва титлата при дамите и със спечелените точки си подсигури влизане в топ 30 на световната ранглиста! Втора след нея се класира Карина Иванова, а трета остана Доротея Борисова. При ветераните първото място в категорията зае представителя на „Гравити“ Стиван Стефанов, следван от Борислав Спасов и Арис Хаджигеоргу от Гърция.  

В категорията на децата до 14 години единствено Чавдар Нинов успя да се пребори за медал от българите, като доминира над двама представители на съседна Гърция и зае първото място в категорията. Времето му от 4:16.23 минути го нарежда на 15 позиция сред всички участници и пред много опитни и добри колоездачи от страната и чужбина. 

Витоша Home Mountain Bike Cup се провежда за 11-и пореден път, като за втора поредна година състезанието е по трасето за спускане на Витошко лале, което е едно от най-техничните и интересни подобни не само в България, но и в района. Събитието е част от календара на Фондация София – Европейска столица и Столична община. 

След състезанието станаха ясни и шампионите в генералното класиране на Българските Даунхил Серии за 2024 година – Валентин Тенев оглави класирането при мъжете елит, Кристиян Димитров при младежите до 18 години, при юношите до 16 години Васил Асенов взе златото, а при дамите Деница Тошева затвърди титлата си от миналата година. Победителите в отделните категории получиха парични и предметни награди предоставени от спонсорите на събитието – Керхер България, Aquamatrix, Red Bull, Stanley България, Furryflow и други.

Официален медиен партньор на събитието е международния телевизионен канал Extreme Channel, който промотира събитието в ефира и социалните си медии и ще излъчи специален репортаж от събитието в над 40 държави по цял свят.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти