Даниел Дюбоа нокаутира Антъни Джошуа пред 96 000 души на "Уембли"

Даниел Дюбоа нокаутира Антъни Джошуа в петия рунд на главната битка на боксовата галавечер в Лондон, която се проведе в нощта на събота (21.09) срещу неделя (22.09). Двамата колоси кръстосаха ръкавици пред 96 000 души на “Уембли”. Настоящият шампион на Световната боксова федерация (IBF) Даниел Дюбоа прати съперника си в нокдаун в четири от петте изиграни рунда и доминира от първата до последната минута на битката. Силен ъперкът от страна на Ей Джей вдъхна увереност на олимпийския шампион от Лондон 2012-а, но когато се впусна в атака, за да обърне хода на битката, той бе контриран с дясно кроше.

Това бе четвъртата загуба в кариерата на 32-годишния англичанин и едва първа с нокаут, след като не може да седи на краката си, тъй като досега имаше загуба с технически нокаут от Анди Руис през 2019 година, както и две поредни поражения със съдийско решение от световния шампион Александър Усик през 2021-а и 2022-а. Ел Джей бе в серия от четири поредни победи, като вярваше, че може да продължи и успешната си серия на "Уембли", записвайки четвърти успех, но сънародникът му го нокаутира, нанасяйки му първа загуба на най-емблематичния стадион на Острова.

Победителят Дюбоа защити титлата си в Световната боксова федерация (IBF), която спечели преди няколко месеца, и вече има 22 победи и само две поражения в професионалната си кариера. 27-годишният боксьор спечели битката за най-добър британец в тежката категория, при това безапелационно в дебюта си на "Уембли" пред близо 100 000 фенове на бокса. Сега Динамита ще очаква сблъсък с шампиона Усиек, от който ще търси и реванш след поражението през 2023 година във Вроцслав.

Двамата боксьори разменяха безмилостни удари през по-голямата част от битката и оставиха тактиката и стратегията настрана, за да сътворят истинско зрелище за феновете на бойните спортове. Джошуа се опита да се изправи и след последния нокдаун, но нямаше контрол над тялото си след мощното дясно за срещащо кроше на Дюбоа.

Ето как се разви битката рунд по рунд:

Рунд 1: Дюбоа зае центъра на ринга и започна да пресира Ей Джей. Боецът от Гринуич пласира силен десен прав и разклати съперника си още в първите секунди на двубоя. След няколко клинча и изтичането на първата минута на двубоя Джошуа започна да намира добрата дистанция за атаки с дясната му ръка. Олимпийският шампион от Лондон 2012 бе пратен в нокдаун в края на първия рунд. Той се изправи преди края отброяването, но гонгът го спаси от следващи атаки на Динамита.

Рунд 2: 27-годишният англичанин започна още по-агресивно, но не успя да стигне до втори нокдаун в първата минута. Ей Джей все още не бе възстановен от тежките удари, но показа сърце на шампион и отстоя на атаките. Въпреки ударите, които понесе, Джошуа държеше ръцете си сравнително ниско. В края на втората част вече се виждаше, че бившият световен шампион се връща на себе си.

Рунд 3: Темпото на двубоя не бе толкова високо, както в първите две части. След тежка размяна в средата на рунда Ей Джей отново бе разклатен. Пресата на Динамита не спираше, но си личеше, че умората застига и двамата бойци, а в края на рунда Ей Джей падна в още един нокдаун. Гонгът спаси спортиста от Уотфорд за втори път.

Рунд 4: С първия удар Ей Джей падна в още един нокдаун. Бившият шампион се изправи, но се отбраняваше до края на рунда. Единственото попадение в полза на Ей Джей бе десен ъперкът в брадичката на Дюбоа, но това не бе достатъчно да му спечели рунда в съдийските очи.

Рунд 5: Джошуа се върна в играта със силен прав удар с дясната ръка в брадичката на Дюбоа. 34-годишният бивш шампион се втурна в атака, но бе засрещнат с мощно дясно кроше и падна на земята. Ей Джей даде всичко от себе си, за да се изправи навреме, но неуспешно.

“Изминах дълъг път. Благодарен съм, че съм на това място. Аз съм гладиатор. Аз съм воин до края. Искам да стигна пълния си потенциал и да стигна до върха. Работата с баща ми зад кулисите и моето семейство ми помогнаха да стигна до тук. Сега е моето време. Няма да спра, докато не стигна пълния си потенциал”, заяви Дюбоа непосредствено след края на битката.

“Поздравления на Дюбоа и отбора му. Благодаря на всички, които дойдоха да ме подкрепят. Знаете, че съм ядосан, но ще се държа професионално и сдържано. Аз съм боец до край. Ще рискувам отново. Опонентът ми бе добър, остър, а и аз направих доста грешки. Положението е такова, каквото е”, коментира Ей Джей.

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти