Григор Димитров - Алехандро Табило, българинът върна единия пробив

Най-добрият български тенисист Григор Димитров играе срещу чилиеца Алехандро Табило в първия си мач от тазгодишното издание на “Лейвър Къп”. Двубоят започна тази вечер от 20:00 часа българско време в “Uber Arena” в Берлин. Важно уточнение е, че третият сет, ако има такъв, се провежда под формата на супертайбрек.

ПЪРВИ СЕТ:Мачът започна със сервис-гейм на Табило, като чилиецът откри двубоя с мощен сервис, а след това се възползва от непредизвикана грешка на Димитров, за да поведе с 30:0. Григор имаше леки проблеми с влизането си в мача, като отново негов удар от основната линия се спря в мрежата и това донесе два геймбола на Табило. Световният №22 продължи уверения си старт и с къса топка, която не бе отиграна добре от българския тенисист, успя да грабне гейма за 0:1. Още в първия гейм на свой сервис Гришо допусна двойна грешка, но веднага след това се реабилитира с два солидни сервиса, вторият от които беше ас, за да си гарантира аванс от 40:15. 10-ият в света българин записа втора поредна точка директно от начален удар и така затвори първото си подаване за 1:1.Въпреки че твърдите кортове на закрито не са особено по силата на Табило, той продължаваше да сервира по страхотен начин, като спечели първите две точки от третия гейм с успешни комбинации. Без почти никакви проблеми двукратният ATP шампион от тази година затвори и този гейм на 15, за да поведе с 1:2.

За първи път от началото на мача сервиращият имаше проблем в своето подаване и за съжаление това беше Григор. Българинът направи втората си двойна грешка в двубоя и позволи на Табило да го застраши при 15:30, но след размяна на удари на мрежата Димитров се измъкна поне за момента и изравни при 30:30. Чилиецът обаче получи възможност за пробив, след като Гришо не се подготви добре за един от форхендите си и той излетя в аут - 30:40. Българският тенисист изненада съперника си със сервис в тялото, като впоследствие Табило сгреши и така точката за пробив бе отразена. Той обаче стигна до нов брейк пойнт, след като Димитров не успя да прати топката в опразнената половина и вместо това форхендът му срещна мрежата. С любезната помощ на филето хасковлията отрази и втората точка за пробив, като впоследствие той най-после се спаси от проблемите и възстанови равенството при 2:2.Табило не позволи на изпуснатите шансове да повлияят върху психиката му и първо направи ас, а след това прехвърли Григор с прецизен удар от основната линия за 30:0 в своя полза. Впоследствие 22-рият в света демонстрира и своята бързина, като догони деми воле на Гришо и го размина на мрежата, осигурявайки си три геймбола. Макар да изпусна първия, Табило не сбърка при втория и отново излезе напред при 2:3.Този път Григор се погрижи да си спести главоболия и бързо наниза два аса, за да дръпне с 30:0 на свой сервис. Дойде ред и на българина да показва своята бързина и да разминава опонента си на мрежата, като така този гейм се очертаваше доста по-лесен за най-добрия ни тенисист - 40:0. С още един ас Гришо сложи точка на шестия гейм и направи резултата 3:3.

Поредицата от бързи геймове на Табило продължи - чилиецът продължаваше да разчита на висок процент вкаран първи сервис, като стабилното му сервиране очевидно му помагаше да печели лесно геймовете си - 3:4.Димитров имаше леки колебания на старта на седмия гейм, но все пак бързо влезе в час и с две поредни директни точки от сервис си осигури преднина от 40:15. С нов ас българският тенисист затвори гейма и изравни резултата при 4:4.Въпреки че загуби първата точка, Табило отново заложи на агресивността и продължи категоричното си представяне, воден от своя отличен сервис - 40:15. Григор обаче показа характер и успя да се върне в гейма, след като чилиецът този път не можа да завърши атаката си към мрежата, допускайки непредизвикана грешка за дюс. И пак сервисът се намеси в критичен момент, като Табило си спечели предимство, но след това той регистрира двойна грешка и така равенството се завърна на таблото. 27-годишният тенисист все пак не позволи да се срине психически и спечели гейма за 4:5. Григор също нямаше намерение да дава възможност на своя съперник даже и да помечтае да грабне сета под носа му, като с ефективно сервиране успя да спечели гейма на нула за 5:5. Същото се случи и в следващия сервис-гейм, като Табило отново взе аванс при 5:6. Традицията се запази и сервиращият отново доминираше - гейм на нула и за Димитров, за да се стигне до тайбрек в първия сет.

Табило не сбърка и спечели първата си точка на сервис в тайбрека, след което Димитров му върна жеста и с мощна атака към мрежата изравни при 1:1. Българинът обаче след това извади един от ударите си в аут, но веднага върна минипробива с изключително отиграване на мрежата - 2:2. След това двамата си размениха по една точка, а впоследствие удар на Табило отиде с милиметри в аут и така Димитров за първи път от началото на тайбрека поведе при 4:3. Отлична акция сервис-мрежа на Табило му донесе изравняване в резултата. Българският тенисист съумя да нанесе ключов удар и да вземе аванс от един минипробив при 5:4, а веднага след това с чудесен сервис си осигури два сетбола. Първият сет завърши успешно за Димитров с непредизвикана грешка от ракетата на Табило - 7:6.

ВТОРИ СЕТ:Сега вече Григор имаше правото да сервира първи във втория сет, като при 30:0 филето пак се намеси в негова полза и му донесе три геймбола. Въпреки че пропиля първите два шанса да спечели гейма, Гришо спечели подаването си с форхенд уинър по диагонала за 1:0. Световният №10 вече започваше да открива лек срещу силните сервиси на своя съперник, а съотношението при уинърите - 24:9, говореше красноречиво за това каква всъщност е разликата между двамата в разиграванията. Димитров стигна до първия си по-реален шанс за пробив при 15:30 в третия гейм, като след това пак използва слайс ретур, само че този път чилиецът остана подготвен и спечели важната точка за 30:30. Доста слаб втори удар на Табило даде възможност на Димитров да го атакува на мрежата и именно това и стана, като българинът стигна до първата си точка за пробив в двубоя при 30:40. Левичарят обаче пласира много добре втория си сервис по диагонала и се спаси поне за момента - дюс.

Впоследствие Табило имаше празен корт пред себе си, за да сложи точка на гейма, но вместо това прати топката в мрежата и отново се стигна до равенство. Българинът се защити страхотно от дълбоките удари на опонента си и го принуди да сбърка, като така той заслужи втори шанс за брейк в гейма. Чилиецът обаче пак вкара в употреба къса топка и след това затрудни Гришо с форхенд по правата, за да се спаси отново. Маратонският гейм продължи, след като 27-годишният член на топ 30 направи нова непредизвикана грешка. Още един бекхенд в аут донесе трета точка за пробив на Димитров, но Табило запази спокойствие и реализира ас. В крайна сметка геймът завърши в полза на чилиеца - 1:1.Сега пък Табило можеше да се надява на пробив. Левичарят пак смени темпото с къса топка и впоследствие размина Гришо на мрежата, като така си проправи път към аванс от 15:30 на сервис на българина. Второто поредно подобно изпълнение резултира в успешно воле на Табило, което му донесе две точки за пробив. Блестяща атака помогна на Гришо да отрази първия брейкбол, но след това първата ракета на България не можа да намери линията и форхендът му отиде малко в аут - пробив и 1:2.Табило направи мощен старт на четвъртия гейм и поведе с 30:0 по бързата процедура. Впоследствие чилиецът не даде нито точка на Гришо в сервис-гейма си и затвори частта, за да поведе с 1:3. Проблемите за Григор ставаха все по-сериозни и след двойна грешка той допусна ново изоставане от 15:30 при свое подаване. Българинът пресили още един от форхендите си и това означаваше нови две точки за пробив за 27-годишния му опонент при 15:40. Мощен бекхенд от основната линия донесе на Табило това, към което се беше запътил - 1:4.

Григор показа зъби в шестия гейм и с чудесно воле на мрежата изравни резултата при 30:30, гонейки шанс да върне поне един от двата натрупани брейка срещу себе си. Световният №10 вкара солиден ретур и принуди Табило да направи грешка, като така се стигна до четвъртата точка за пробив на Димитров от началото на мача. И този път обаче чилиецът вкара убедителен първи сервис - 40:40. Геймът продължи и след това, като Гришо отрази геймбол на своя съперник. Все пак Табило остана непробиваем и удължи серията си до пет поредни спечелени гейма - 1:5.След това Гришо върна един гейм, а при размяната на полетата Табило излезе, за да сервира за спечелването на втория сет. Без да се затруднява особено чилиецът стигна до два сетбола, но Гришо ги отрази и остана в частта поне за още малко. Табило подцени ситуацията и позволи на Димитров да стигне до точка за пробив след лошо изпълнена къса топка. Макар и сравнително късно, Гришо върна единия пробив и направи резултата 3:5. Григор допусна да се стигне до ситуация 30:30 в следващия гейм, но все пак той допълнително затегна обръча около своя опонент, намалявайки резултата до 4:5, като Табило отново имаше правото да сервира за втория сет.

До този момент резултатът между Отбор Европа и Отбор Свят е 1-1, след като по-рано днес първо Франсиско Серундоло надигра Каспер Рууд с 6:4, 6:4, а след това Стефанос Циципас възстанови равенството с успех над Танаси Кокинакис с 6:1, 6:4. Двубоят между Григор и Табило носи една точка, като това е и последният мач на сингъл за първия ден на надпреварата, след който един от двата отбора ще разполага с водачество.

Само преди три дни Димитров беше в “Арена София” за демонстративния си мач срещу Новак Джокович. Двамата сътвориха впечатляващо шоу в столицата, като Гришо спечели двубоя с 6:4, 2:6, 10:6. Двамата играеха сериозно единствено в супертайбрека в третия сет, когато Григор навакса минипробив пасив и впоследствие надделя над носителя на 24 титли от “Големия шлем”.

Димитров и Джокович сътвориха епично шоу в София, изненадващ герой спечели мача за българина

Последният официален мач на Димитров беше на US Open в началото на септември. Тогава заради физически проблем българинът трябваше да се откаже от четвъртфиналния си мач срещу Франсис Тиафо в четвъртия сет.

Това ще бъде второ участие за Григор на “Лейвър Къп” след 2018-а, когато той отново бе в европейския отбор, заедно с Роджър Федерер, Новак Джокович, Александър Зверев, Давид Гофен и Кайл Едмънд. Тогава българинът надигра Тиафо с 6:1, 6:4 в първия ден, но след това загуби на двойки с Давид Гофен от Ник Кирьос и Джак Сок с 3:6, 4:6.

Тази година в Отбор Европа компания на Димитров правят Александър Зверев, Карлос Алкарас, Даниил Медведев, Каспер Рууд и Стефанос Циципас. В Отбор Свят са Тейлър Фриц, Франсис Тиафо, Бен Шелтън, Алехандро Табило, Франсиско Серундоло и Танаси Кокинакис.

Табило е в негативна серия от шест поредни загуби, като за последно спечели мач на “Мастърс”-а в Монреал в началото на август, когато победи Лоренцо Сонего. След това чилиецът загуби от Яник Синер, Лучано Дардери и Давид Гофен съответно в Монреал, Синсинати и US Open. Последва участие за Купа “Дейвис”, където Табило първо падна от Брандън Накашима, а след това отстъпи изненадващо и от Яник Ханфман и Йозеф Ковалик.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти