От Дукати обясниха с какво ще компенсират загубата на Прамак

Генералният мениджър на Дукати Луджи Дал'Иня заяви, че италианският производител ще компенсира загубата на един от най-дългогодишните си партньори Прамак с „най-добрия пилотски състав“ в историята на марката в MotoGP.

В началото на лятото Дукати обяви, че ще привлече Марк Маркес за съотборник на Франческо Баная в заводския си тим догодина, въпреки че първоначалното решение беше да се привлече Хорхе Мартин от Прамак. Промяната в решението на шефовете в Борго Панигале доведе не само до загубата на Мартин (Априлия) и Енеа Бастианини (КТМ), но и до раздялата с Прамак.

Собственикът на Прамак: Мартин иска да покаже на Дукати, че сгрешиха

Догодина екипът на Паоло Кампиноти ще започне да си партнира с Ямаха, а моторите на Дукати ще намалеят с два. Освен това броят на заводският мотори също ще бъде намален от четири на три. Те ще са на разположение на Маркес, Баная и Фабио Ди Джанантонио, който ще кара за VR46. Франко Морбидели (VR46) и съотборниците в Грезини Алекс Маркес и Фермин Алдегер пък ще карат едногодишния модел на Дукати.

Хорхе Мартин: Аз съм най-добрият пилот в MotoGP

В интервю за официалния сайт на MotoGP, направено преди уикенда за Гран При на Емилия-Романя, Дал'Иня призна, че догодина Дукати ще бъде по-слаб, заради наличието на по-малко мотори. Италианецът обаче отбеляза колко силен ще е пилотският състав на марката и се върна към процеса по избор на съотборник на Баная по-рано през лятото.

„Ние бяхме първият производител, който започна да използва данни от сателитния си екип, за да подобри мотора си, а догодина ще имаме по-малка възможност да правим това. Другите марки разбраха, че това е възможно и започнаха и те да го правят.„Като цяло ще сме по-слаби спрямо тази година, защото ще имаме по-малко мотори. Но от друга страна ние ще имаме най-силния пилотски състав в историята на заводския отбор на Дукати. Другите взимат от нас не само пилоти, но и много техници: Ямаха, Априлия, КТМ, а вече и Хонда. Със сигурност това ни кара да се представяме още по-добре.„Аз, Мауро Грасили (спортният директор на Дукати) и Клауди Доменикали (главният изпълнителен директор на Дукати) говорихме много, за да разберем кое ще е най-доброто решение. Знаехме, че можем да изберем само един пилот и крайното решение беше Марк, честно, ние сме много доволни с него.„Съгласен съм с Пеко. Те са двама от най-добрите пилоти в шампионата и със сигурност са много силни характери. Ще е важно да ги контролираме добре догодина. Уверен съм, че ще можем да се справим със ситуацията. Надявам се, че няма да е бедствие, а перфектна година за Дукати“, коментира Дал'Иня, отправяйки препратка към думите на Баная, който по-рано каза, че партньорството му с Маркес ще бъде „или много добре, или бедствие“.

Снимки: Red Bull Content Pool

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти