Димитров и Джокович сътвориха епично шоу в София, изненадващ герой спечели мача за българина

Най-добрият български тенисист Григор Димитров и носителят на 24 титли от "Големия шлем" Новак Джокович сътвориха страхотно зрелище в "Арена София". Българинът спечели демонстративния двубой с 6:4, 2:6, 10:6 в мача, който завърши със супертайбрек до 10 точки. Интересното е, че Григор не беше човекът, който спечели последната точка за себе си в мача, като вместо това той даде ракетата на едно от децата, които подават топки. Левичарят блесна с чудесни удари срещу великия сърбин и сложи точка на спора с уинър от форхенд за 10:6.

Естествено, първите два сета преминаха с повече атрактивни изпълнения, като Ноле бе в постоянен контакт с публиката и правеше шоу. Гришо навакса ранен пробив и впоследствие обърна сета за 6:4, а след това Джокович се събуди и грабна втората част с 2:6. В шампионския тайбрек и двамата положиха всички усилия да спечелят мача, като Гришо пак успя да се върне от губеща позиция.

Всички средства от мача отиват за благотворителна цел във фондацията на Григор Димитров.

Григор Димитров: Далеч съм от сбогуване с българската публика

Началото на спектакъла, разбира се, започна още преди излизането на двамата тенисисти. На корта бе изобразено специално светлинно шоу, което в рамките на няколко минути забавляваше зрителите по трибуните на пълната "Арена София". Веднага след края му Димитров и Джокович излязоха на корта под бурните аплодисменти на публиката.

ПЪРВИ СЕТ:Двубоят започна със сервис-гейм на Димитров, като след краткотрайно разиграване той спечели първата точка в срещата след непредизвикана грешка от страна на Джокович. Григор демонстрира и солидния си сервис за 30:0, а след това Димитров изкара един форхенд малко в аут, при което се пошегува със съдията на линията. И двамата бяха усмихнати на старта на срещата, като още в първия гейм се стигна до дюс, след като Димитров пропиля два геймбола. Все пак българинът не се поддаде на напрежението и поведе с 1:0.

Джокович не смяташе да дава особено сериозен шанс на своя съперник и на бърза ръка спечели първите две точки във втория гейм от мача. Григор обаче го размина по страхотен начин на мрежата, но след това един от слайсовете му излетя в аут и Ноле получи два геймбола при 40:15. В крайна сметка резултатът бе изравнен при 1:1.Третият гейм започна блестящо за публиката, след като Джокович реализира чудесен минаващ удар вследствие на неособено мощен смаш от Григор на мрежата. Веднага след спечелената точка сърбинът показа настроение и започна да танцува. Гришо отговори със супер сервис, но след това не можа да вкара къса топка и така се стигна до ситуация 15:30 в полза на Джокович. Световният №10 отново се поколеба на мрежата и "подари" две точки за пробив на носителя на 24 титли от "Големия шлем". Забавлението продължи с добър сервис на българина, който бе отсъден аут. Самият Джокович обаче взе топката и собственоръчно имитира "ястребово око", за да покаже, че топката е паднала на линията - 30:40. Гришо отново имаше късмет с линията, изненадвайки Джокович с успешно воле в рамките на корта, за да изравни при 40:40. Българинът на няколко пъти поглеждаше нагоре към светлините на корта, което предполагаше, че осветлението не е особено добро. Аргумент за това бяха двете поредни двойни грешки, които Димитров направи - 1:2.

Джокович се опита да изненада Григор с ранна атака към мрежата, но българският тенисист разчете действията му и пласира коварна топка в полето на опонента си, карайки го да направи грешка. След това световният №4 отново сбърка, но се поправи със силен сервис, за да спаси първата точка за пробив на Гришо. Все пак първата ни ракета върна пробива по най-бързия начин, след като Джокович направи нова непредизвикана грешка - 2:2.99-кратният шампион в ATP тура спечели най-дългото разиграване в мача, за да изравни при 15:15 в следващия сервис-гейм на Димитров. Димитров обаче нямаше повече проблеми до края на гейма, а черешката на тортата бе майсторско воле, което не даде никакъв шанс на Джокович да го върне в полето на съперника си - 3:2 в полза на Григор.

Организаторите разрешиха проблема с осветлението, като включиха повече лампи на корта. Това сякаш повлия и върху представянето на сервиращия, като Джокович в рамките на секунди си спечели преднина от 40:0 и без никакви трудности изравни при 3:3.Ноле върна чудесни удари от страна на Димитров, но в крайна сметка допусна грешка на мрежата и това доведе до аванс от 30:0 в полза на българския тенисист. Гришо записа и още един ас на сметката си, а след това двамата се надлъгваха на мрежата, като точката отиде в полза на Ноле. Великият сърбин опита да заложи на силата си, но форхендът му отлетя в аут и Димитров отново взе гейм аванс в първия сет при 4:3.Преди осмия гейм публиката направи известната "мексиканска вълна" в залата. Частта започна с успешен драйв бекхенд от основната линия на Димитров, който спечели първата точка за 0:15. Веднага след това двамата направиха традиционната за такива демонстративни мачове размяна на волета на мрежата, като Джокович не можа да прехвърли мрежата при последния си удар и точката отиде при Димитров - 0:30. Сърбинът не можа да повярва на пропуска си и падна на колене, а след това той покани едно от децата да вземе ракетата му и да изиграе една точка срещу 10-ия в световната ранглиста. Връщайки се към мача, Ноле изригна с мощен форхенд по правата за 15:30, а след това шоуто продължи с неуспешен "хотдог" на Димитров - 30:30. Джокович дръпна с 40:30, а след като вкара сервис отдолу, съумя да изравни отново за 4:4.

Григор отново не позволи на Джокович да му прави втори пробив в мача и доста бързо спечели следващия си гейм - 5:4. Родният ни тенисист успя да затрудни великия си съперник в следващия гейм, в който се стигна до аванс от 15:30 в полза на Гришо. Ноле изравни, но след това чудесна къса топка не остави отговор на сърбина, за да му донесе сетбол. Първият сет отиде в полза на Григор след страхотен форхенд по диагонала - 6:4.ВТОРИ СЕТ:Димитров продължаваше да води разиграванията и в началото на втория сет, като успя да си спечели преднина от 30:15. Впоследствие българският тенисист си гарантира и два геймбола и макар че изпусна първия, съумя да грабне втората си възможност, за да поведе с 1:0 във втората част. Вторият гейм стартира с изключително отиграване на Димитров, който успя да спечели откриващото разиграване с удар с гръб към корта. Джокович си спечели предимство в гейма, но след двойна грешка резултатът бе изравнен при 30:30. Гришо обаче не можа да вкара ретура си на втория сервис на съперника и така Ноле получи геймбол. Втори пореден ретур в аут доведе до 1:1 в геймовете.

Сега пък Димитров и едно от момчетата, които подават топките, си размениха ролите. Момчето направи две разигравания срещу легендата на световния тенис, но не можа да му вземе точка. При следващия сервис-гейм на Гришо пък още при първото му подаване ракетата му излетя от ръката и стигна чак до мрежата. С течение на гейма Джокович си осигури преднина при 15:30, но хубава атака на Григор доведе до равенство при 30:30. Сега пък дойде ред на Джокович да прави опит за "хотдог", но и неговият опит не бе никак успешен - 40:30. Впоследствие българинът спечели гейма за 2:1.Джокович вече пращаше и въздушни целувки на почитателите си от публиката, а междувременно спечели четвъртия гейм на нула за 2:2. Сърбинът вече бе в серия от шест поредни точки, като двамата продължиха да се забавляват и след ново атрактивно разиграване Григор намали до 15:30. Световният №4 достигна до две поредни точки за пробив след перфектен форхенд по правата, а след дълбок ретур пробивът бе реализиран - 2:3.Бившият лидер в световната ранглиста продължаваше да обстрелва Григор с мощни и дълбоки удари от основната линия, а след грешка при ретура сърбинът си осигури преднина от 30:0 на свой сервис. Джокович безпроблемно затвърди брейка си и дръпна с 2:4.

Григор направи чудесна къса топка, при която Джокович се опита да стигне на спринт към нея, но не успя и продължи спринта си по забавен начин чак до входа към съблекалнята. След това пък Гришо вкара сервис без да гледа, но не можа да изненада сърбина и резултатът стана 15:15. Паритетът остана при 30:30, като Ноле отново помогна за настроението, правейки се, че е изморен и получавайки масаж от един от зрителите на ВИП местата. Това сякаш също му помогна и той показа, че разполага с много енергия - уинър бекхенд по правата за 30:40. Джокера вдигна значително нивото в последните точки и материализира втория си брейк в сета за 2:5. Без да се бави особено Джокович стигна до два сетбола и взе частта с втория - 2:6.

ТРЕТИ СЕТ:Григор започна по категоричен начин супертайбрека и с мощна атака към мрежата поведе с 1:0. След това обаче ретурът му се спря във филето и Джокович изравни при 1:1. Българинът направи непредизвикана грешка и така Ноле излезе напред при 1:2. Двамата вече сякаш гледаха доста повече към победата, но за съжаление Гришо изпрати един от бекхендите си в аут и Ноле стигна до първия минипробив за 1:3. Григор реагира с отличен форхенд в дъното на корта, за да намали изоставането си при 2:3. Българинът отново сбърка ретур, като този път прати топката в аут по дължина - 2:4.

Смяната на полетата повлия добре на Гришо, който първо направи добра атака към мрежата, а след това вкара добър сервис, за да изравни при 4:4. Гришо си върна и предимството при 5:4, но Ноле го обстрелваше от бекхенд и това доведе до предизвикана грешка за 5:5. Коварен ретур от страна на Гришо доведе до форхенд в аут от страна на Джокович, като така българинът стигна до минипробив при 6:5. Димитров остана все така агресивен и атаката му към мрежата бе успешна за 7:5. Димитров запази самообладание след втората размяна на полетата и спечели дълго разиграване, за да достигне до аванс от 8:5. Ноле успя да върне една точка, но Гришо го матира с блестящо изпълнение от бекхенд, за да размине Джокович на мрежата и да му донесе три мачбола при 9:6. Гришо заложи на интересен ход на финала на мача и даде на едно от подавачите да му спечели мача, като левичарят, който се изправи срещу Джокович, направи печеливш удар от форхенд за 10:6 в полза на Гришо.

Димитров даде пресконференция от 14 часа днес, а предаването “Sportal Open” я отрази не просто на живо, а и със студио от 13:30 часа с гост - треньорът Пресиян Коев.

Около 17:30 часа Григор проведе и тренировка с група деца. Към нея се присъедини и самият Джокович.

Легендата на българския женски тенис Магдалена Малеева е в зала “Арена София”, за да изгледа на живо демонстративния мач между Григор Димитров и Новак Джокович. Треньорът на българина Дани Валверду също пристигна в съоръжението, както и родителите на Григор.

Магдалена Малеева гледа Гришо и Джокович на живо

Около 19:00 часа организаторите вече започнаха да пускат и зрителите в залата, която постепенно се пълнеше. На корта имаше и ефектно светлинно шоу.

Естествено, съдия на стола беше популярната сръбкиня Марияна Вельович.

Марияна Вельович ще е съдията на стола на демо мача на Гришо с Джокович

Гришо и Ноле от години са в много близки отношения и винаги са се самоопределяли за “балкански братя”. Естествената енергия помежду им беше предпоставка за незабравима вечер за всички любители на тениса и на двете звезди.

Самият Джокович пристигна у нас като олимпийски шампион и носител на 24 титли от “Шлема”, като бе за първи път е в България, за да играе тенис, макар и демо мач. Предишната визита на Джокера беше свързана със снимките на филма “Expendables” в София.

Григор се отказа поради контузия на четвъртфинала на US Open, но тя не му попречи да проведе по план събитието с Джокович у нас. Следващият му официален турнир е Laver Cup, където ще замества отказалия се Рафаел Надал. За Джокович пък не е много ясно какви приоритети ще си начертае до края на 2024-та.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти