Илия Динков: Последните 2 години бяха доста успешни за детско-юношеския волейбол

Българска федерация по Волейбол (БФВ) продължава с публикуването на интервюта на кандидатите за нов Управителен съвет. Изборът ще бъде направен по време на Общото събрание, което ще се проведе на 28 септември в зала "Витоша" в София.

До всеки от 30-те кандидати бе изпратен набор от въпроси с краен срок за отговор по електронна поща до 12 септември 2024. Участието в това интервю е доброволно, като чрез него БФВ дава възможност на кандидатите да представят своите идеи и амбиции публично. Част от номинираните не отговориха на въпросника и поради тази причина няма да имат представяне в каналите на БФВ.

Интервютата ще бъдат споделяни до 27 септември, петък. Редът на публикуване ще бъде азбучен, като първо ще е на досегашните членове на УС, които имат номинации и за предстоящите избори. БФВ публикува получените отговори без каквато и да редакционна намеса (стилистична или граматична).

Каква е вашата равносметка от последните 4 години за работата ви в БФВ?

- Веднага след смяната на старото ръководство се тръгна по един нов път въпреки трудностите и дори пандемията, която не ни помогна да направим всичко, което имахме намерение да направим. В никакъв случай не говоря само за себе си. Говоря за екипа, с който работихме заедно. Не става дума само за някакви синекурни заседания на Управителния съвет. Имало е много събирания, обсъждания и решаване на редица проблеми в по-тесен кръг от Изпълнителното бюро, естествено и с помощта на всички останали колеги. Просто работихме. Всеки е отделил част от личното си време, за да свърши някаква работа в полза на волейбола. Аз мисля, че особено последните две години бяха доста успешни по отношение на детско-юношеския волейбол. Вижда се как се изграждат нови клубове, които вървят напред и нагоре, а конкретните успехи на националните отбори – и при момчетата, и при момичетата, се знаят от всички.

Няма смисъл да се изброяват тук. Те достатъчно красноречиво говорят за работата на ръководството на федерацията. Определено се разширява основата на пирамидата при децата, съдейки не само по клуба, който председателствам – Марица (Пловдив). Залите са пълни с деца. Но ако можеше държавата да направи още нещо за спорта, би било добре.

Какво направихте Вие лично?

- Аз лично нищо не съм направил, работейки във федерацията, но мисля, че екипът, малка част от който съм и аз, направи много неща. На първо място, стабилизира финансовото състояние на федерацията. Нямаме абсолютно никакви задължения, за разлика от наследството, оставено от предишното ръководство.

Какво не успяхте да направите и планирате в новия си мандат?

- Ако нещо не съм успял да направя и не ни е стигнало времето, то предстои да се планира отново, което ще направя заедно с колегите си от Управителния съвет, ако бъда избран. Но избран или не в Управителния съвет, аз ще продължа да работя за добруването на българския волейбол, каквото и да се случи. Конкретни цели и задачи не мога да си поставям. Смятам, че се работи правилно във всички направления в българския волейбол. И затова планирам да се радвам на успехите на мъжкия и женския национален отбор след две-три години.

Какво Ви мотивира да продължите работата си като член на УС?

- Мотивира ме това, че от колегите ми, съставляващи Общото събрание, от 100 присъстващи на последните избори, 80 гласуваха за това аз да бъда член на Управителния съвет. Аз го приемам смирено и като чест. И като човек с известно достойнство, след като ми е гласувано доверие, просто си върша работата. В момента, в който се появи недоволство от тази моя работа или пък просто не бъда избран, се оттеглям и ще помагам на тези, които са избрани.

Какво ще предложите да бъде направено в следващите четири години?

- На първо място, да продължи да се прави това, което се правеше и досега – да подобряваме работата в детско-юношеско направление, както и да правим всичко възможно да повишаваме квалификацията на треньорите, които желаят да получат по-висока такава, с практическа работа, защото всички хора имаме нужда от непрекъснато израстване и себедоказване.

С какво лично ще помогнете за осъществяването на проектите на БФВ?

- Дотук за всеки проект, който ми е представен, и за каквото съдействие е поискано от мен, аз съм дал всичко, на което съм способен. Когато видя следващите проекти, ще мога да отговоря с повече конкретика на този въпрос. Нещата са много динамични.

Каква е мисията, която сте си поставили като член на УС?

- В Управителния съвет няма нужда от мисионери или месиянци. Има нужда от хора, здраво стъпили на земята, които да са наясно с проблемите, които трябва да се решават. Не бих казал, че следва да имам някаква конкретна мисия, но може би тук е мястото да се каже, че ще направя чудеса от храброст, за да придвижим женския и мъжкия национален отбор напред. Това ще се случи така или иначе...

Предвид изискването на правилника за работа на УС в кои комисии смятате да участвате?

- Смятам да участвам в комисията за детско-юношески волейбол, комисията за Национална волейболна лига – жени, съдийската комисия... Но истинската работа не се върши непременно по комисии. Всеки помага с каквото може, независимо дали участва в дадена комисия или не, защото никой не получава възнаграждение или компенсация от материален характер, а компенсцията е от морално естество, когато видиш в залата децата да играят...

Какви конкретни ангажименти лично бихте поели?

- Нямам отговор на този въпрос. Отново ще кажа, че тук става дума за екипна работа и няма място за лични ангажименти.

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти