Бивши играчи посочиха козовете на Астън Вила в Шампионската лига

Тимът на Астън Вила се завръща в турнира на шампионите след 41-годишно отсъствие. През пролетта на 1982 година бирмингамци изненадаха мнозина, триумфирайки с трофея в Купата на европейските шампиони. На финала тогава англичаните надвиха Байерн (Мюнхен) с 1:0 в Ротердам.

Сега Вила ще дебютира в турнира, откакто той е под името Шампионска лига. Това ще стане във вторник вечер с гостуване на Йънг Бойс в среща от първия кръг на основната фаза. Логично представителят на Премиър лийг изглежда неопитен в турнира, но това не означава, че няма своите козове.

Според някои от бившите футболисти на клуба такива са мениджърът Унай Емери и вратарят Емилиано Мартинес - предимно заради опита им. Испанският наставник има четири купи от Лига Европа, както и един загубен финал. Мартинес пък е със статута на световен шампион след титлата на Аржентина от Мондиала в Катар.

“Емери надминава очакванията за процеса на развитие на клуба. Името му говори само по себе си, защото той винаги е бил успешен треньор. Да изведеш Астън Вила от 16-а позиция до място в Шампионската лига е нещо изключително”, коментира Ахмед Елмохамади, който игра за клуба между 2017 и 2021 г.

“Аз съм бил на терена заедно с Езри Конса, Джон Макгин и Оли Уоткинс. Нивото, на което те са в момента, е невероятно. Емери пристигна в клуба в труден период, а сега го изкачва на съвсем друго ниво. Самият аз бих искал да имах мениджър като него”, добави Елмохамади.

Бившият национал на Египет взе участие в специално събитие на Betano на базата на Астън Вила. С него бяха двама от играчите, вдигнали КЕШ през 1982 г. - защитникът Кени Суейн и вратарят Найджъл Спинк.

“Струва ми се, че уважението, което изпитвахме към Емери заради постигнатото от него преди идването тук, беше голямо. Но свършената от него работа във Вила сега си личи във всяка една сфера. Отношението му към детайлите е забележително. Унай успява да извлече максимума от всичко”, смята Спинк.

“Този наставник е супер професионалист. Това се виждаше и в Арсенал, където обаче той имаше известни проблеми със самия отбор. И все пак резултатите му - особено трофеите в Европа - говорят красноречиво”, убеден е Суейн.

Бившият страж Найджъл Спинк е впечатлен от класата на Мартинес: “Емилиано е в топ 3 на вратарите в света в момента. Той притежава този типичен латиноамерикански пламък в очите, но в същото време демонстрира спокойствие. Дибу изглежда внушителен за нападателите на съперника. Освен това той е отличен при спасяванията, центриранията и подаванията. Така че бих казал “Благодаря” на Арсенал, че го пуснаха да си тръгне и да дойде при нас.”

“Мартинес беше най-добрият ни трансфер от години насам”, вярва Кени Суейн.

Трансфер при нас? Нека първо да ти видим социалните мрежи

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти