ФИА възстанови дължината на основната DRS зона в Баку

След като през миналата година DRS зоната на старт-финалната права на пистата в Баку беше скъсена със 100 метра от ФИА решиха да възстановят нейната предишна дължина за тазгодишното издание на Гран При на Азербайджан във Формула 1.

Миналата година ФИА експериментира със скъсяването на DRS зоните на част от пистите, за да избегне ситуацията, в която изпреварванията стават прекалено лесни. В Баку този експеримент даде много негативен резултат, тъй като заради по-късата зона атака и изпреварвания в хода на спринта и основното състезание почти нямаше.

Именно поради тази причина от ФИА са решили да възстановят предишната дължина на DRS зоната, разположена на старт-финалната права. Точката за активация ще бъде разположена 347 метра след изхода от последния 20-ти завой, който се взима на пълна газ. Всъщност последните четири криви на трасето край бреговете на Каспийско море се взимат с пълна газ, което прави отсечката от завой №16 до завой №1 най-дългата в календара, която се минава на пълна газ.

Засичането на разликите между пилотите в хода на неделното състезание в Баку преди зоната за активация на старт-финалната права ще бъде разположена точно на върха на завой №20. Втората зона отново ще бъде разположена на обратната права и ще стартира 54 метра след изхода от завой №2. Засичането на разликите преди тази зона ще става малко преди влизането във втората крива.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти